Svet
10 ogledov

Policisti pobili sedem ljudi

Predmestje Abobo je zaradi spopadov zadnjih tednih zapustila večina od 200 tisoč Žurnal24 main
Prelivanje krvi v Slonokoščeni obali: na shodu v podporo zmagovalcu volitev je policija, zvesta poražencu volitev, ubila najmanj sedem ljudi, več deset je ranjenih.

V predmestju glavnega mesta Abidjana so priseljenci s severa države organizirali ženski shod v podporo Alassanu Outtarri, ki je slavil na novembrskih predsedniških volitvah. Outtarri prejšnji predsednik in zdajšnji poraženec Laurent Gbagbo še vedno ni prepustil oblasti nad Slonokoščeno obalo, ki je od državljanske vojne (2002–2007) razdeljena na sever in jug.

Predmestje Abobo je zaradi spopadov zadnjih tednih zapustila večina od 200 tisočih prebivalcev, ki naseljujejo severni del države. Mirovne sile Združenih narodov so potrdile, da je bilo v zadnjih 24 urah v Slonokoščeni obali v več različnih incidentov, kjer je bilo ubitih najmanj 26 ljudi, s čimer se je krvni davek nemirov po volitvah povečal na 365 ljudi.

Krvava državljanska vojna
Gbagbo, ki ga podpira večinoma krščanski jug, je uspel ohraniti zvestobo policije in vojske, a so ga zaradi nesprejemanja volilnega izida doletele sankcije mednarodne skupnosti. Zadnje mesece so se v četrtih glavnega mesta, kjer živijo "severnjaki", pojavili "nevidni komandosi", ki se z gverilskimi akcijami borijo proti policiji in vojski.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V Slonokoščeni obali je okoli 9.500 pripadnikov mirovnih sil, ki jim je Gbabgo po volitvah ukazal, da zapustijo državo, ker naj bi se vmešavali v notranje zadeve, a so Združeni narodi ultimat zavrnili, zaradi česar so postali tarče podmladka Gbagbojeve strank. Gbagboja k odstopu ne uspejo prepričati niti zahodnoafriški voditelji niti zahodne sile, med drugim so predsedniku zatočišče ponudile tudi ZDA, a zaman.

Outtarra medtem utrjuje oblast na severu, kjer so se ponovno zbrale čete nekdanjih upornikov Force Nouvelles (Nove sile), ki jim poveljuje ministrski predsednik države Guillaume Soro. Državo na polovico delijo ravno mirovne sile ZN-ja, ki nadzorujejo razdelitveno črto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.