Svet
34 ogledov

"Policisti so se obnašali, kot da so vojaki"

Oster odziv policije na proteste EPA
Policisti so v polni bojni opremi in z oklepniki poskušali razgnati protestnike. Ti zahtevajo razjasnitev okoliščin smrti najstnika, ki ga je ustrelil policist

"Odzv policije je učbeniški primer česa ne bi smeli narediti," dogodke v mestu Ferguson v ameriški zvezni državi Missouri opisuje Sherrilyn Ifill, pravnica iz združenja za pravice temnopoltih prebivlcev v Združenih državah. Do zob oboroženi pripadniki posebnih enot policije so namreč s solzilcem napadli razjarjeno množico, ki na ulicah mesta vztraja odkar je policija pred štirimi dnevi ubila neooboroženega temnopoltega najstnika. 

Hekerji iz skupine Anonymous so se dokopali do avdio posnetka policijskega dispečerja v času, ko je bil ubit osemnajstletnik: "Želimo, da javnost dobi občutek o dogajanju v trenutkih preden so Mika Browna ustrelili." Hekerji grozijo, da bodo javnosti rakzrili tudi ime policista, ki je ga je ustrelil. 

Okoliščine streljanja nepojasnjene

Po navedbah očividcev se je želel Brown predati z rokami dvignjenimi v zrak, ko ga je policist vanj sprožil več strelov. Policija okoliščin dogodka ni pojasnila, ulice mesta so zato zavzeli prebivalci, mirne demonstracije pa so se sprevrgle tudi v spopade s policisti. Njihov odziv - pripadniki posebnih enot so z maskirnimi oblačili, oklepniki in orožjem spominjali na vojsko - je naletel na ogorčene kritke javnosti in stroke. "To ni več miren shod. Odidite domov ali pa boste aretirani," je policija opozarjala prek zvočnikov. Policisti so protestnike obstreljevali z gumijastimi naboji, demonstranti so odgovorili z metanjem kamnov, steklenic in molotovk. 

Skupili so jih tudi novinarji

Policisti so v akciji aretirali tudi dva novinarja. "Delovali so kot bi bili vojaki. Bilo je neverjetno. Ko me je eden od njih vlekel iz restavracije, je mojo glavo namenoma porinil v steklena vrata in se nato sarkastično opravičil," je dejal Ryan Reily, aretirani novinar Huffington Posta. Reilya so, tako kot njegovega kolega iz Washington Posta, iz pripora izpustili brez obrazložitve in obtožb. 
Iffilova se ob tem sprašuje, kako so lahko policisti opremljeni s tanki in oklepniki in oblečeni v bojno opremo, ki je bolj kot za v malo mesto primerna za ulice Bagdada. 

"To počasi postaja osnovna reakcija policije v izrednih razmereh. Edini način, da razmere umirijo, je uporaba prekomerne sile. Velik del vojaške opreme, ki jo uporabljajo, pa policiji zagotovi obrambno ministrstvo po zelo ugodnih cenah," pravi Radley Balko, ki proučuje militarizacijo policije. 

Ameriški predsednik Barack Obama je uboj najstnika le bežno omenil, generalni državni tožilec pa je napovedal, da bo pravosodno ministrstvu dogodek raziskalo. Ameriške oblasti zaenkrat niso še komentirale nasilnega odziva policistov na proteste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.