Svet
31 ogledov

Politična drama na Hrvaškem, Plenković odstavil tri ministre

Andrej Plenković EPA
Hrvaški predsednik vlade odstavil tri ministre

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenkovič je iz vlade vrgel tri ministre koalicijske stanke Most. Niso namreč želeli podpreti ministra za finance Zdravka Marića, ki je na položaj prišel iz Agrokorja in mu očitajo konflikt interesov pri vladnem reševanju podjetja. 

Ministri za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko Vlaho Orepić, Ante Šprlje in Slaven Dobrović se s podporo Mariću niso strinjali, zato je menda Plenković tajnici naročil, naj pripravi vse potrebno za njihovo razrešitev, poroča index.hr. 

Položaj, kot ga še ni bilo 

A tu se lahko zelo zaplete, saj hrvaška ustava predvideva, da imenovanje ministrov sopodpiše predsednik sabora, to pa je predsednik Mosta Božo Petrov

Nekateri pravniki menijo, da gre za deklarativen podpis, potem ko ministri že dobijo podporo parlamenta, a kaj, če se predsednik parlamenta ne bi želel podpisati? Ministre je namreč mogoče razrešiti le tako, da se jim v parlamentu izglasuje nezaupnica in se potem imenuje nove. 

Petrov ima malo drugačno mnenje, namreč da mora, če on ne podpiše razrešitve, o razrešitvi glasovati sabor. "Če predsednik ne sopodpiše, ministri ostajajo na položaju," pa je prepričan drug ustavni strokovnjak. 

Ponižal je Most

Razrešeni ministri so ob dvanajstih zapustili sejo vlade in niso dali izjav, nekdanja predsednica vlade Jadranka Kosor je ocenila, da je Plenković s to potezo ponižal Most. 

Andrej Plenković | Avtor: EPA EPA

"Ministri, ki ne morejo dati podpore svojemu kolegu, ne morejo biti člani moje vlade. To je edina odgovorna poteza, ki bi jo potegnili tudi drugi na mojem mestu," je pojasnil Plenković. Dodal je še, da ima parlamentarno večino in da ne pričakuje, da bo prišlo do predčasnih volitev, če bo, pa je nanje pripravljen. 

Ministre z rezultati ruši zaradi nekoga, ki ne bi smel biti minister

Predsednik Mosta Božo Petrov ocenjuje, da Plenković ruši vlado. "Andrej Plenković poskuša danes razrešiti tri ministre z rezultati zaradi enega ministra, ki objektivno gledano ne more biti minister za finance, ker se mora izločati iz odločitev, ki imajo finančne posledice, kar ogroža finančno stabilnost države v trenutku, ko poteka restrukturiranje največjega podjetja v državi, v kateri je bil še pred kratkim v službi," je dejal Petrov. 

"Most je odgovoren za štiri ministre, ki smo jih predlagali v to vlado. Zdravko Marić je odgovornost HDZ, pričakujemo, da bodo ta problem oni sami rešili. Ne moremo in nočemo rušiti vlade, ampak ne bomo podprli ministra, ki objektivno ne more biti minister za finance," je dejal Petrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • privat 10:05 28.april 2017.

    hrvatska je zopet okupirana s strani četništva..zdaj finančno!! Kdo misli danes da bo hrvatska preživela brez gospodarstva?? oluje si pač več nebo mogla privoščiti!!