Svet
10 ogledov

Politična kriza v Belgiji

Žurnal24 main
Belgijski premier Yves Leterme je danes podal odstopno izjavo. Za potezo se je odločil po izstopu flamskih liberalcev iz petmesečne vladajoče koalicije. Kriza pred julijskim predsedovanjem EU.

Opazovalci menijo, da si Belgija v tem trenutku res ne more privoščiti notranjepolitične krize, glede na to, da julija prevzema šestmesečno predsedovanje Evropski uniji.

Leterme je odstop podal kralju Albertu po izrednem zasedanju vlade. Monarh se po poročanju agencije Reuters še ni odločil, ali bo odstop tudi sprejel.

Iz kraljevske palače so sporočili le, da se kralj in premier strinjata, da bi politična kriza v zdajšnjih okoliščinah resno ogrozila gospodarske in socialne interese volivcev kot tudi vlogo Belgije v Evropski uniji.

Flamski liberalci so ob odstopu sporočili, da so izgubili zaupanje v vlado zaradi načina reševanja spora med flamsko in francosko govorečo skupnostjo. Politične stranke ene in druge strani se namreč niso uspele dogovoriti, katera skupnost bo imela več pravic v primeru razdelitve bruseljskega volilnega okrožja, ki jo je sicer zahtevalo belgijsko ustavno sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.