Svet
19 ogledov

Politična kriza zaradi seks škandala

Politična kriza zaradi nezveste žene. Zaradi 40 let mlajšega je razmišljala tudi Žurnal24 main
Varal ni sam, varala je njegova žena. Prvi minister Severne Irske je odstopil, ker mu je žena nadela rogove. S 40 let mlajšim moškim!

Severnoirski prvi minister Peter Robinson je danes začasno odstopil; vzrok za to je seks škandal, v katerega je vpletena njegova soproga.

Robinson je svoj začasni odstop napovedal danes popoldne, njegova odločitev pa je začela veljati takoj. Začasni odstop Robinsona je potrdil tudi predsednik severnoirske skupščine William Hay, ki je odločitev prvega ministra Severne Irske že posredoval tudi poslancem.

Zaradi ljubimca mislila celo na samomor
Vzrok za odločitev, ki je dodobra pretresla vso Severno Irsko, je spolni škandal, ki ga je sprožila Robinsonova soproga, tudi sama vidna političarka.

Zadnja znana političarka, ki je med Britanci poskrbela za seks škandal, je bila pred veliko leti konservativna poslanka Edwina Currie, ko je priznala, da je kot poročena poslanka imela večletno seksualno afero z nekdanjim premierjem Johnom Majorjem, ko je bil minister.

Pred dnevi je priznala ljubezensko afero s 40 let mlajšim moškim, zaradi katere je leta 2008 zašla v sumljive finančne posle in poskusila narediti celo samomor.

Par je s škandali pretresal že prej; bila sta severnoirska "gospa in gospod Izdatek", ki sta v zadnjem finančnem letu s plačami in izdatki skupaj zaslužila 635.730 evrov.

Po najnovejšem škandalu je imel severnoirski dvojni poslanec in prvi minister Peter Robinson, ki je eden izmed najbolj znanih protestantskih politikov, v Belfastu jokavo tiskovno konferenco, na kateri je dejal, da je ženo zaradi občutka izdajstva najprej nameraval zapustiti, potem pa se je odločil rešiti njun 40-letni zakon, v katerem so se rodili trije otroci.

Politična kriza
Prvi minister Robinson je sicer doslej vztrajal, da bo opral ime in dokazal, da za sporne posle svoje soproge ni vedel. V ta namen in v luči medijskih pritiskov je že odredil tudi uradno preiskavo. Kot je poudaril, o finančnih poslih ni vedel čisto nič, kar tudi ni presenetljivo, glede na to, da mu je soproga prikrivala afero, ki je bila povod zanje.

Politična kriza naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij med drugim močno ogrožala tudi celoten severnoirski mirovni proces, saj je škandal udaril v zelo neprimernem trenutku. Mirovni proces med severnoirskimi protestanti in katoliki je namreč že tako ali tako v težavah, odstop prvega ministra pa bi ga lahko dokončno pokopal, saj bi porušil krhko ravnotežje v regionalni vladi.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.