Svet
2 ogledov

Politične stranke novačijo otroke

Hrvaške volitve - zloraba otrok Damir Spehar/Pixsell
Na Hrvaškem so v predvolilni boj stranke vključile celo otroke. Hrvaška kmečka stranka v svoje vrste svečano sprejela 12-letno deklico. V politiki se je znašel tudi petletnik.

Antonija Aščić je postala članica Hrvaške kmečke stranke (HSS), a za razliko od ostalih članov je stara le 12 let. Novinarjem lahko postreže tudi z izjavo, da je njeno naselje ravno zaradi stranke HSS dobilo igrišče in prostor za mlade, zato se je želela pridružiti stranki.

Predsednik lokalnega odbora stranke Niko Pinjuh po poročanju Večernjega lista v članstvu otroka v stranki ne vidi nič nenavadnega in dodaja, da je zagrebški odbor HSS v svoje vrste včlanil kar petletnika.

Mama jo podpira, oče ne

Antonija pravi, da jo je pri včlanitvi v stranko mama podpirala, oče pa ne. "Menim, da je dobro, da poskusi, če jo to zanima," pravi dekličina mama. Tudi babica in dedek sta navdušena. "Saj lahko vedno izstopi," pravi babica.

Zagovorniki otrok zgroženi

"Otrok ne smemo izkoriščati za predvolilno propagando. Za vse, tudi za politiko, mora obstajati jasna meja," pravi zagovornica otrokovih pravic Mila Jelavič. "Glede na zakon lahko član politične stranke postane le polnoletna in poslovno opravilna oseba. Otroci lahko s stranko simpatizirajo in seveda to lahko tudi javno izrazijo, ne morejo pa biti člani politične stranke," še pojasnjuje Jelavićeva.

Pinjuh pa nasprotno pravi, da lahko vsak, ne glede na leta, postane njihov član, res pa je, da lahko kandidira za stranko šele pri 18 letih. Njegova izjava pa kaže, da ne pozna statuta lastne stranke, saj je v njem jasno zapisano, da mora biti član stranke polnoleten, ugotavlja Večernji list.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.