Svet
57 ogledov

Politiki, droge in odločitve

Anthony Eden Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je danes zanikal, da bi kdaj koli užival kakršne koli prepovedane droge. Droge in politika po svetu sicer že dolgo hodijo z roko v roki.

Britanski premier Anthony Eden je leta 1956 zaradi nacionalizacije Sueškega prekopa s strani Egipta ob pomoči Francije in Izraela prekop zavzel z vojaško akcijo. Ker ni dobil podpore ZDA, se je morala britanska vojska umakniti, kar se šteje kot dokončni zaton britanskega imperija.

Slabe odločitve, kot je bila ta o zasedbi prekopa, zgodovinarji delno pripisujejo njegovim zdravilom. Za zdravljenje je Eden namreč uporabljal v tistem času sprejemljivi benzedrin, ki spada v družino amfetaminov. Tovrstne droge so danes bolj znane kot speed.

Anthony Eden | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zaradi zdravstvenih težav naj bi amfetamine občasno užival tudi ameriški predsednik John F. Kennedy.

Poleg svojih rednih zdravnikov naj bi namreč obiskoval tudi zdravnika, ki so ga klicali Dr. Feelgood, torej "doktor dobrega počutja". Ta naj bi Kennedyja redno oskrboval z amfetamini, vbrizgal pa naj bi mu jih tudi pred njegovim prvim srečanjem s sovjetskim predsednikom Nikito Hruščovim.

Moža sta svet kasneje spravila do kubanske raketne krize. Ta velja za trenutek, ko se je svet zgodovinsko najbolj približal popolnemu jedrskemu uničenju.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Uživanje drog sicer ni tuje niti zadnjim trem predsednikom ZDA.

Trenutni predsednik Barack Obama je v kampanji priznal, da je v preteklosti užival tako kokain kot marihuano. Njegov predhodnik George W. Bush uživanja drog, da ne bi postavil slabega zgleda, ni nikoli javno priznal, a ga hkrati tudi ni nikoli zanikal.

Predsednik ZDA Bill Clinton je slavno priznal, da je kadil marihuano, da pa ni inhaliral. Da je marihuano kadila in tudi inhalirala, pa je priznala republikanska podpredsedniška kandidatka na volitvah leta 2008 Sarah Palin.

Barack Obama, hrana, prehrana, Petersburg | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.