Svet
559 ogledov

Politiki kupovali lažne profile za sabotiranje nasprotnikov, vdirali celo v Gmail

hekerski napad hekerji
Konzorcij preiskovalnih novinarjev je razkril delovanje "Ekipe Jorge", posebne skupine, ki naj bi z vojsko lažnih profilov nudila storitve posameznikom, podjetjem in političnim kampanjam.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je razkrinkal delovanje posebne enote, imenovane "Ekipa Jorge". Skupino naj bi vodil Tal Hanan, 50-letni nekdanji pripadnik izraelske posebne enote. Skrit za psevdonimom Jorge, naj bi nudil "pomoč" pri volitvah in drugih projektih, kjer je cilj vplivati na javno mnenje. 

Trije novinarji so pod pretvezo, da delajo za podjetje iz ene od afriških držav, navezali stik z Ekipo Jorge, ker naj bi želeli uporabiti njihove storitve. 

Skupina naj bi storitve nudila tako obveščevalnim službam, politikom in podjetjem, ki so želeli skrivoma manipulirati z javnim mnenjem. Njihove storitve naj bi uporabljali v Afriki, južni in srednji Ameriki, ZDA in Evropi. Del njihove ponudbe, poleg napredne programske opreme, naj bi bil obsežen nabor lažnih profilov na družbenih omrežjih, od Twitterja, LinkedIna, Facebooka, Telegrama, Gmaila, Instagrama in YouTuba. Nadzirali naj bi več kot 30.000 avatarjev, ki imajo večletno digitalno zgodovino.

Novinarji so odkrili, da so v številnih primerih za omenjene avatarje uporabljene fotografije, ki jih ukradejo iz računov uporabnikov družbenih omrežij. 

Sabotirali so nasprotnike naročnikov

Iz več kot šest ur posnetkov, ki so bili posneti na skrivaj, med srečanji s predstavniki skupine in novinarji pod krinko, je razvidno, da je skupina zbirala podatke tudi tako, da je vdirala v Gmailove in Telegramove račune. V medije so spravili zgodbe, ki so jih nato s pomočjo botov še razširili in jim dali dodaten zagon. Večji del njihove strategije je bil usmerjen v sabotiranje kampanj nasprotnikov njihovih naročnikov. 

Hanan naj bi del posla vodil prek izraelskega podjetja Demoman International, ki je navedeno na spletni strani, ki jo upravlja izraelsko obrambno ministrstvo za promocijo izvoza obrambnih izdelkov. Svojo ekipo je Hanan opisal kot "diplomante vladnih agencij", ki imajo strokovno znanje s področja financ, družbenih medijev in kampanj, pa tudi "psihološkega bojevanja". Delujejo iz šestih pisarn po vsem svetu. 

Hanan je v pogovoru z novinarji, za katere je mislil, da so potencialne nove stranke, povedal, da so trenutno vpleteni v ene volitve v Afriki. Eno ekipo naj bi imeli v Grčiji in eno v Združenih arabskih emiratih. Izpeljali naj bi 33 predsedniških kampanj, od katerih je bilo 27 uspešnih. Vpleteni naj bi bili tudi v dva večja projekta v ZDA, a naj ne bi šlo neposredno za politiko. 

Iz dokumentov, do katerih so dostopali novinarji, je razvidno, da je bila skupina leta 2015 vpletena v nigerijske predsedniške volitve skupaj s podjetjem Cambridge Analytica.

Tal Hanan je v svojem odzivu dejal, da "zanika kakršno koli nezakonito početje"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:59 15.februar 2023.

    Pokvarjenost do objeti!