Svet
4 ogledov

Politiki se pogajajo, ljudje protestirajo

protest Tel Aviv EPA
Pred iztekom petdnevne prekinitve ognja se izraelska in palestinska stran spet sestajata za pogajalsko mizo v Egiptu.

Po besedah izraelskega ministra za komunikacijo Gilada Erdana je Izrael še vedno nezadovoljen z nekaterimi določili egiptovskega predloga dogovora za trajno prekinitev ognja. Tudi palestinsko gibanje Hamas egiptovski predlog v trenutni obliki zavrača in zahteva spremembe. A po drugi strani je palestinski predsednik Mahmud Abas poudaril, da je egiptovska pobuda edina možnost rešitve krize.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kasneje poudaril, da Izrael ne bo pristal na daljšo prekinitev ognja, če ne bodo upoštevane varnostne potrebe njegove države. "Samo če bo prišlo do jasnega odgovora na varnostne potrebe Izraela, bomo pristali na sklenitev dogovora," je dejal premier.

Egiptovski predlog sicer med drugim določa, da bi Izrael palestinskim ribičem v Sredozemskem morju dopustil ribarjenje veliko dlje od obale kot doslej. Poleg tega naj bi se sčasoma zmanjšalo sedaj 300 metrov široko območje na palestinski strani meje z Izraelom, na kateri se Palestinci ne smejo gibati. Po drugi strani pa bi se Hamas zavezal, da prekine gradnjo predorov v smeri Izraela. Premirje se izteče v ponedeljek ob 23. uri.

Od začetka izraelske ofenzive prejšnji mesec je bilo v Gazi sicer ubitih 1961 ljudi, od tega večina civilistov. Na izraelski strani pa je življenje izgubilo 67 ljudi, večinoma vojakov.

Izraelci protestirali zaradi prelivanja krvi

Zaradi nesmiselnega prelivanja krvi je v soboto več tisoč Izraelcev protestiralo na ulicah Tel Aviva in pozivalo k mirovnemu sporazumu s Palestinci. Med protestniki je bil tudi pisatelj David Grossman, ki je soudeležence posvaril pred fanatizmom in sovraštvom, tudi med samimi Izraelci. "Izrael se mora boriti proti brezupu in strahu z nevarnimi težnjami," je dejal.

Protest v središču Tel Aviva je bil največji, odkar se je 8. julija začela izraelska ofenziva proti Gazi. Organizirali so ga opozicijska levičarska stranka Merec, komunistična stranka Hadaš in gibanje Peace Now, ki nasprotuje gradnji judovskih naselbin na okupiranih območjih. Vodja Mereca Zehava Galon je ob tem izraelskega premiera Netanjahuja pozvala k odstopu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.