Svet
44 ogledov

Poljaki bi kastrirali

5- in 7-letnik sta iz vrtca pobegnila; vzgojiteljicama že dan po pobegu odpoved. Žurnal24 main
Poljska vlada razmišlja o zakonu, ki bi uvedel obvezno kemično kastracijo obsojenih pedofilov.

Vprašanje je po odkritju 45-letnega moškega, ki je šest let v ujetništvu posiljeval in mučil svojo danes 21-letno hčer, prejšnji teden izpostavil liberalni poljski premier Donald Tusk.

 

V ZDA jo že izvajajo

Prisilna kemična kastracija pedofilov je uzakonjena v osmih ameriških zveznih državah. V Veliki Britaniji se obsojenim pedofilom, ki na postopek pristanejo, zniža zaporna kazen.

"Poljska bi morala uvesti kazensko kemično kastracijo. Pričakujem proteste pri zagovornikih človekovih pravic, vendar menim, da si pedofili ne zaslužijo naziva človek," je povedal Tusk.

Kemični kastraciji po raziskavah nasprotuje le 17 odstotkov Poljakov, osnutek zakona pa bo vlada pripravila v dveh tednih.

Uporaba pri raku prostate
"Kemična kastracija se izvaja s tabletami, ki prekinejo proizvodnjo moškega spolnega hormona testosterona," metodo razloži urolog Marko Lovšin.

 
 

Stranski učinki kemične kastracije moškega povsem
spremenijo.

Marko Lovšin, urolog

 
"Ta postopek izvajamo pri moških z rakom prostate. Stranski učinki, ki so posledica nizke ravni testosterona, so prenehanje rasti dlak, sprememba glasu in rast dojk," je še povedal.

Moška menopavza
"Še resnejše so posledice, če raven testosterona pade na nič. Takrat pride do andropavze, moške različice menopavze. Posledice so impotenca, zmanjšanje libida, zmanjšanje mišične mase, živčnost, slabša koncentracija in depresija," učinke opiše Lovšin.

Račun brez krčmarja
Načrt poljske vlade je že naletel na kritike iz EU. "Poljska naj pozabi na obvezno kastracijo. Ne dopušča je noben evropski zakon," je bil do ideje kritičen podpredsednik evropske komisije Jacques Barrot.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.