Svet
17 ogledov

"Poljaki odgovorni za vrsto težav"

Evropski parlament bo glasoval aprila, naš predvidoma še letos. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Spletna stran nizozemske stranke za pritožbe o delavcih iz Srednje in Vzhodne Evrope spodbuja rasizem in je v nasprotju z načelom prostega pretoka delavcev, so se strinjali skoraj vsi sodelujoči v razpravi v Evropskem parlamentu.

Skrajno desna nizozemska Stranka za svobodo (PVV) na svoji spletni strani Nizozemcem zastavlja vrsto vprašanj, kot denimo Ali imate težave zaradi Srednje- ali Vzhodnoevropejcev ter Ali ste izgubili službo zaradi Poljakov, Bolgarov, Romunov ali drugih Srednje- ali Vzhodnoevropejcev? Premier Mark Rutte, čigar vladna koalicija je v parlamentu odvisna od podpore PVV, zadeve ne komentira in to mu Evropski parlament (EP) tudi očita. EP bo o resoluciji o spletni strani glasoval v sredo.

"Desetletja se trudimo za Evropo brez meja, zdaj pa to"

"Že več desetletij se trudimo vzpostaviti Evropo brez meja, v kateri se bodo vsi počutili doma," je v imenu socialistov in demokratov (S&D) poudaril Hannes Swoboda. "Razvoj dogodkov je žalosten. Sarkozy hoče iz schengna, nizozemska preprečuje vstop Romunije in Bolgarije v schengen in prav nizozemska vlada sodeluje s stranko, ki ima to stran," je dodal.

"Nesprejemljivo je, da so državljani EU diskriminirani, ker uveljavljajo eno od temeljnih pravic, ki jim jih prinaša unija – pravico do dela v drugi državi članici," je glede nizozemske spletne strani danes poudarila podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding.

Kritika tudi Sarkozyja

Tarča kritik je bil tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je v nedeljo na predvolilnem zborovanju zahteval revizijo schengenskega sporazuma, ki bi med drugim vključevala kazni za schengensko članico, ki ne bi dovolj zaprla svojih meja, in celo možnost izključitve iz schengna. Če te revizije ne bo, je zagrozil z izstopom Francije iz schengenskega območja.

"Poljaki odgovorni za vrsto težav na Nizozemskem"

Je pa stran odločno zagovarjal neodvisni poslanec iz Nizozemske Auke Zijlstra, sicer član PVV. Med drugim je dejal, da so delavci s Poljske odgovorni za vrsto težav na Nizozemskem. Pri tem je naletel na ostre odzive in nestrinjanje poslanskih kolegov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.