Svet
10 ogledov

Poljaki pričakujejo še 30 krst

Delavci pospešeno pripravljajo kripto, v katero bodo v nedeljo položili krsti s
1/5
Žurnal24 main
Na Poljsko se po sobotni nesreči vrača še 30 krst s posmrtnimi ostanki poljske elite. 29 ostankov trupel na identifikacijo še čaka. Predsedniške volitve bodo 13 ali pa 20. junija.

 

Med razbitinami letala tupoljev TU-254, ki se je v soboto zrušilo v Smolensku, reševalci po pisanju poljskih medijev še vedno iščejo šest trupel. Identificirali so jih 56, 35 trupel na identifikacijo še čaka. Potem ko sta obe krsti predsedniškega para že od včeraj v Varšavi, kjer se od njiju poslavljajo množice državljanov, so ostala trupla na Poljsko začeli vračati danes.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Prizori na mestu nesreče so še vedno strašljivi; deli zrušenega letala so pomešani s posameznimi deli trupel in stvarmi nesrečnih potnikov, okrog razbitin pa je med blatom v lužah še vedno ujeta dobesedno krvava voda.

 

Pogreba se bo po napovedih udeležil tudi slovenski predsednik Danilo Türk, v sprevodu tujih državnikov pa bosta tudi predsednika ZDA in Rusije, Barack Obama in Dimitrij Medvedjev, poleg tega pa tudi visoki uradniki Evropske unije.

Poljaki se poslavljajo
Medtem ko na eni strani številni Poljaki protestirajo zaradi odločitve, da pokojni predsedniški par pokopljejo v katedrali gradu Vavel, kjer počivajo tudi poljski kralji, se na drugi strani številni Poljaki v glavno mesto prihajajo poklonit spominu nekdanjega predsednika.

Častno stražo poleg krste predsednika in prve dame danes držijo premier Donald Tusk in njegovi ministri. Na tem mestu so zamenjali člane Sindikata Solidarnost, eden od predsednikov katerega je bil Kaczynski pred padcem komunizma.

Na pogrebni slovesnosti v Varšavi v soboto pričakujejo okrog milijon Poljakov; med drugim jim je tudi železnica napovedala brezplačne vožnje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.