Svet
43 ogledov

Poljaki prvič izvolili geja

Robert Biedron EPA
Na Poljskem se je prvič zgodilo, da je župansko mesto zasedel homoseksualec.

"Ljudje počasi ne verjamejo več, da so geji ali lezbijke čisto zlo. Spolna orientacija ne določa več kompetentnosti," je rezultat nedeljskih volitev komentirala Agata Chaber, vodja poljske nevladne organizacije, ki se bori proti homofobiji. 

38-letni Robert Biedron od nedelje vodi poljsko mesto Slupsk z več kot 90.000 prebivalci. Biedron, ki je leta 2011 postal prvi član poljskega parlamenta, ki ni skrival svoje spolne usmerjenosti, je dobil 57 odstotkov glasov. Za Poljsko, ki je tradicionalno katoliška, izvolitev homoseksualca na mesto župana pomeni korak naprej, ki počasi ruši tabuje, menijo poznavalci.

Biedron pravi, da njegova spolna orientiranost ni bila predmet kampanje, volivce je prepričal s svojim programom in dosedanjim delom. Napovedal je, da ne bo uporabljal nobenega od treh avtomobilov, ki so na voljo županu, pač pa se bo v službo vozil s kolesom. "To bo skromno županovanje in skromna pisarna, saj je tudi mesto skromno. Moje sanje so, da bi delal nad političnimi in strankarskimi razlikam za boljšo prihodnost mesta," izjavo Biedrona povzema agencija PAP.

Komentarjev 1