Svet
14 ogledov

Poljska bo pedofile kastrirala

Donald Tusk Žurnal24 main
Poljska je sprejela zakon o prisilni kastraciji pedofilov po odsluženi zaporni kazni. Novo sprejeti zakon je vznemiril organizacije za človekove pravice.

Poljska je v petek sprejela zakon, ki obsojene pedofile, ki so občevali z mlajšimi od 15 let ali z bližnjim sorodnikom, ob morebitnem izpustu iz zapora obvezuje k prisilni kastraciji.

V uradnem pojasnilu poljske vlade je zapisano, da je namen novega zakona dejansko izboljšati duševno zdravje obsojencev in znižati njihov libido oziroma željo po spolnosti ter s tem zmanjšati možnost, da bi pedofil znova storil kaznivo dejanje.

'Ti stvori niso ljudje'
Zunanji minister Donald Tusk je pred časom zahteval obvezno kastracijo za pedofile, ki jih je označil za 'za ostale osebe'. Tusk ne verjame, da bi 'takšne stvore' lahko uvrstili med človeško vrsto. „Zato menim, da v tem primeri vprašanje človekovih pravic ni na mestu,“ je dodal. Organizacije za zaščito in uveljavljanje človekovih pravic so se vseeno odzvale in kritizirale Tuskov odnos do problematike.

Najstrožji zakon v Evropi
"Če je nekdo duševno uravnovešen in stori kaznivo dejanje, ga kaznujemo. Če pa je nekdo bolan, pa ga zdravimo, tako deluje poljski zakon,“ je pojasnil Piotr Kladoczny iz helsinške organizacije za človekove pravice. Dodal je še, da je novi poljski zakon na področju pedofilije najstrožji v Evropi. Isti zakon namreč povečuje oziroma podaljšuje zaporno kazen za kazniva dejanja posilstva in incesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.