Svet
6 ogledov

Poljska: mraz terjal osem življenj

New York
1/17
Žurnal24 main
Sneg, mraz in ledeni dež. Na Poljskem zaradi mraza minuli konec tedna umrlo osem ljudi. V Moskvi zaradi poledice odpovedi letov. ZDA zajelo snežno neurje.

V Moskvi so na dveh glavnih letališčih zaradi neviht in ledenega dežja odpovedali več deset letov. Zaradi poledenelih žic so odpovedane tudi vožnje s tramvaji in trolejbusi. Nevarno pa je v tem času hoditi tudi peš, poročajo tuje agencije, saj se je v zadnjih 24 urah na pločnikih poškodovalo več kot 1300 ljudi.

Na Poljskem je zaradi nizkih temperatur konec tedna umrlo osem ljudi, od novembra je tako zaradi mraza umrlo že 127 ljudi, večinoma brezdomcev.

Razmere na evropskih letališčih, v železniškem in avtobusnem prometu se sicer počasi vračajo na stare tirnice. Zanimivo, medtem ko so osrednji del Evrope v minulih dneh zajele obilne snežne padavine, so v Bolgariji namerili zelo visoke temperature za ta čas. Ponekod so zabeležili tudi več kot 20 stopinj Celzija, 18 bolgarskih mest je imelo najtoplejši božič v zadnjih stotih letih.

ZDA zajelo snežno neurje
S težavami v letalskem prometu so se ubadali tudi v ZDA, točneje na severovzhodu. Večino poletov so povsem odpovedali in zaprli letališča. Letališče John F. Kennedy naj bi znova odprli danes, čeprav naj bi se neurje umirilo šele jutri. Odpovedi so beležili tudi v železniškem in avtobusnem prometu.

Prvi sneženi božič po 19. stoletju
Sneg je zajel tudi jug ZDA, v Južni Karolini in Georgii so denimo doživeli prvi sneženi božič po koncu 19. stoletja. V New Yorku pa je tamkajšnji župan Michael Bloomberg prebivalcem odsvetoval gibanje na prostem, saj je ulice preplavilo okoli 2400 komunalnih delavcev, veter pa piha v močnih sunkih.

Tudi tekmo ameriškega nogometa NFL med vikingi (Minnesota) in orli (Philadelphia) so prestavili na torek. "Prenevarno je bilo za igralce in za navijače," je na kratko dejal župan Philadelphie Michael Nutter.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.