Svet
165 ogledov

Poljska se boji skupine Wagner, na mejo napotili 10.000 vojakov

Poljska vojska Profimedia
Poljska bo na mejo z Belorusijo napotila dodatnih 10.000 vojakov.

Poljska bo na svoji vzhodni meji z Belorusijo enote okrepila z dodatnimi 10.000 vojaki, je danes napovedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak, ki je odločitev utemeljil s preprečitvijo napada iz te ruske zaveznice. To je pojasnil potem, ko je obrambno ministrstvo v sredo napovedalo napotitev dodatnih vojakov na belorusko mejo.

Za poljski javni radio je minister Blaszczak pojasnil, da bo 4000 vojakov neposredno sodelovalo v operacijah v podporo mejni policiji, 6000 pa jih bo v rezervi.

"Za namestitev dodatnih vojakov smo se odločili, da bi agresorja prestrašili, tako da si ne bo upal napasti Poljske," je dejal, potem ko je v sredo napovedal, da bodo v dveh tednih na mejo z Belorusijo poslali dodatnih 2000 vojakov, ki se bodo pridružili 2000 kolegom, ki so tam že razporejeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljska, ki je članica zveze Nato, je nedavno opozorila na nevarnost provokacij iz Belorusije in na potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tamkajšnja navzočnost ruske najemniške skupine Wagner. V Belorusiji naj bi bilo več tisoč članov Wagnerja, ki so se tu namestili iz Rusije po poskusu upora. V zadnjem času naj bi se nameščali bliže meji s Poljsko, medtem ko se po navedbah Minska njihov tabor nahaja deset kilometrov daleč. Tu naj bi urili beloruske vojake, navaja britanski BBC.

Varšava tudi obtožuje Minsk in Moskvo, da s ciljem destabilizacije regije organizirata nov pritok migrantov v Evropsko unijo. Po podatkih poljske mejne straže je od začetka leta v državo skušalo vstopiti 19.000 migrantov, medtem ko jih je bilo v celotnem lanskem letu 16.000. Prejšnji mesec pa je poljsko mejo poskušalo prečkati več kot 4000 migrantov.

Poljska sicer že od leta 2021 trdi, da Minsk spodbuja ljudi z Bližnjega vzhoda in Afrike k potovanjem v Belorusijo z namenom nezakonitega prečkanja meje s Poljsko. Na Belorusijo mejita sicer še dve članici EU, Litva in Latvija.

Minuli teden pa je Varšava Belorusiji očitala, da sta njena vojaška helikopterja kršila poljski zračni prostor. Minsk je to zanikal, Varšavo pa obtožil, da želi znova najti opravičilo za kopičenje svojih vojakov in opreme blizu meje z Belorusijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:08 13.avgust 2023.

    Upraviče o, saj so Wagnarjeci vojska psihopatov!