Svet
22 ogledov

Poljska vlada za priznanje istospolnih partnerstev

V Franciji se istospolni pari še naprej ne bodo smeli poročati. (Foto: Shutterst Žurnal24 main
Katoliška Poljska namerava priznati partnerstva istospolno usmerjenih, poročajo poljski mediji.

Desnoliberalna Državljanska platforma (PO) premierja Donalda Tuska naj bi zakonski osnutek predstavila še ta mesec, v današnji izdaji napoveduje Rzeczpospolita.

Tako hetero- kot homoseksualni partnerji bodo lahko sklepali partnerstva in s tem pridobili tudi pravico do dedovanja, je za Rzeczpospolita pojasnil poslanec PO Artur Dunin. Premier Tusk je sicer že med jesensko predvolilno kampanjo napovedoval zakonsko priznavanje partnerskih zvez istospolno usmerjenih, a so v njegovi stranki tovrstne načrte takrat ostro zavračali.

Leva opozicija je sicer danes v parlament vložila lastno različico zakona o registriranem partnerstvu homoseksualnih parov. Gre za skupno pobudo Palikotovega gibanja (RP) in Zveze demokratične levice (SLD), ki poleg pravice do dedovanja predvideva tudi davčne olajšave za tovrstne pare. Tega pa predlog PO naj ne bi predvideval.

Ali bo predlog uspel, ostaja nejasno. Manjši koalicijski partnerji Tuskove PO, konservativna kmečka stranka PSL in tudi konservativna desna opozicija namreč ostro nasprotujeta kakršnikoli uvedbi registriranega partnerstva med istospolno usmerjenimi na Poljskem.

Glede na javnomnenjsko raziskavo se sicer velika večina Poljakov strinja, da bi homoseksualci morali imeti pravico do dedovanja po svojem umrlem partnerju. Prav tako zagovarjajo skupno obdavčitev para, ki živi v skupnem gospodinjstvu.

Komentarjev 1
  • mirko 17:01 13.januar 2012.

    Poljska zmore, slovenija ne zmore. Če je problem samo v imenu zveze, imajo pri poljski lep primer kako poimenovati različe skupnosti. Torej za moške in ženske je "zakonska zveza" za istospolne pa naj bo "partnerska zveza"