Svet
8 ogledov

Poljskemu predsedniku počil film

Lech Kaczynski v ravnanju s svojimi nasprotniki ne nosi rokavic. Žurnal24 main
Poljski predsednik Lech Kaczynski je na nedavneven vrhu Evropske unije v Bruslju nahrulil novinarko in ji zagrozil, da je na njegovem "sezmamu".

Kaczynski, dodobra razrahljanih živcev zaradi borbe s premierjem Donaldom Tuskom, ki je predsedniku pred nosom izmaknil letalo, tako da se je moral Kaczynski v Bruselj na vrat na nos popeljati z dragim najetim letalom, je v četrtek ob vprašanjih ugledne poljske novinarke Monike Oljenik do konca izgubil razsodnost. Ko mu je zastavila vprašanje glede legendarnega voditelja protikomunističnega sindikalnega gibanja Solidarnost in kasnejšega poljskega predsednika Lecha Walesi, za katerega Kaczynski vztraja, da je bil agent nekdanje komunistične tajne službe, ter zato ne bi smel biti član t. i. skupine EU za premislek, je začel na vso moč kričati in novinarki groziti s posledicami.

Grozil ji je, da jo bo uničil in da bo svoja dejanja obžalovala ter da je ne bodo mogli zaščititi niti tajni agenti. "Si na mojem seznamu!,“ je pribil razjarjeni Kaczynski, ki zaradi svojega obnašanja že tako ali tako ni ravno priljubljen med evropskimi kolegi.

Kaczynski se je dan kasneje novinarki opravičil tako, da ji je poslal enajst vrtnic, Oljenikova pa je opravičilo sprejela.

Spor v poljskem vrhu
Kot je znano, sta si Kaczynski in premier Tusk v laseh, njuna nesoglasja pa so postala predmet mednarodnega posmeha minuli teden glede spora, kdo izmed njiju ima glede na nejasno ustavo pravico predstavljati Poljsko na srečanjih Evropske unije.

Tusk se je Kaczynskega skušal znebiti tako, da je že dan prej odpotoval z letalom v Bruselj, nato pa letala ni poslal po Kaczynskega. Ta se je vseeno pojavil na vrhu EU in tam povzročil nove zaplete pri organizatorjih in poljski delegaciji zaradi svojega nenadnega prihoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.