Svet
25 ogledov

Poljski Jezus najvišji

1/6
Žurnal24 main
Malo poljsko mestece na zahodu države postavlja največji kip Jezusa na svetu.

Swiebodzin je bil doslej poznan le kot regionalno trgovsko središče; na večjo prepoznavnost računa s postavitvijo kar 33-metrskega Jezusovega kipa, ki raste nad mestnim gričem.

Projekt je izzval številna različna mnenja, na katera pa se župan ne ozira; odločitev ves čas argumentira s prepoznavnostjo, ki naj bi jo mesto dobilo na račun nove pridobitve. „Prihajali bodo številni ljudje in v mestu trošili denar. Ni nujno, da bi prihajali zgolj iz verskih razlogov, nekateri bodo morda na ta način zgolj potešili svojo radovednost,“ meščane miri župan Dariusz Bekisz. Izgradnjo so finančno podprli lokalni podjetniki.

Kip je višji od po vsem svetu prepoznavnega Jezusa v Riu de Janeiru, ki je visok 30 metrov. Njegov poljski brat je za tri metre višji. „Ne gre za tekmovanje s komerkoli. Pri številki 33 smo se ustavili zgolj zato, ker je Jezus v tem letu svojega življenja umrl,“ je pri tem povedal lokalni duhovnik Sylwester Zawadski.

Najvišji Jezusov kip bodo tako imeli Poljaki, vprašanje pa je, za koliko časa. V malem brazilskem mestecu Sertaozinhu so namreč že napovedali postavitev kar 57-metrskega kipa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.