Svet
5 ogledov

Poljski premier Kaczynski odstopil

Poljski predsednik Lech Kaczyinski, ki ne želi podpisati Lizbonske pogodbe, je p Žurnal24 main
Poljski premier Jaroslaw Kaczynski je po pričakovanjih odstopil, njegov brat dvojček, predsednik Poljske Lech Kaczynski, pa je njegov odstop že sprejel.
Kaczynski je odstopil zaradi poraza svoje stranke Zakon in pravičnost (PiS) na parlamentarnih volitvah, na katerih je zmagala opozicijska liberalna Državna platforma (PO) najverjetnejšega novega poljskega premierja Donalda Tuska, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je dejal Jaroslaw Kaczynski, odhaja "s pokončno glavo". Pri tem pa se je znova zavzel za močno navezo Poljske z ZDA in sodelovanje Poljske pri gradnji ameriškega protiraketnega ščita v Evropi. Temu Tusk sicer nasprotuje in je že pred časom napovedal, da bo vnovič preučil koristi morebitne postavitve delov ameriškega protiraketnega ščita na ozemlju Poljske. Nakazal je tudi, da načrtuje vrnitev okoli 900 poljskih vojakov iz Iraka.

Danes bo na ustanovni seji potekal nov sklic poljskega parlamenta. Tuskovi PO bo v 460-članskem spodnjem domu parlamenta, sejmu, pripadlo 209 sedežev, doslej vladajoči PiS bratov Kaczynski pa 166 sedežev. Sredinska Poljska kmečka stranka (PSL), ki bo skupaj s Tuskovo PO sklenila koalicijo, ima v novem sklicu parlamenta 31 sedežev, petodstotni volilni prag pa je presegla še opozicijska zveza Levica in demokrati (LiD) nekdanjega predsednika Aleksandra Kwasniewskega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.