Svet
1036 ogledov

Poljsko umetnico zaradi ilustracije zaslišala policija

Poljska policija
Umetnica se je morala zagovarjati pred policijo zaradi domnevnega žaljenja verskih čustev.

Poljsko umetnico in grafično oblikovalko Marto Frej je tamkajšnja policija zaslišala zaradi ilustracijo Frejeve, ki jo je objavila ženska revija Wysokie Obcasy in je bila objavljena decembra lani, navaja Media Freedom EU.

Na ilustraciji je upodobljena devica Marija, ki ima na obrazu zaščitno masko, na kateri je narisana strela. Strela je simbol ženskega boja proti omejevanju pravice do splava na Poljskem. Na Poljskem je je namreč splav skoraj v celoti prepovedan. Splav je dovoljen le v primeru, ko je ogroženo življenje in zdravje matere ter v primeru, ko je nosečnost posledica incesta ali posilstva.

Zaslišana je bila tudi odgovorna urednica revije Wysokie Obcasy Aleksandra Klich-Siewiorek. Preiskava se osredotoča na domnevno kršitev 196. člena poljskega kazenskega zakonika. Oblasti na revijo Wysokie Obcasy že dlje časa izvajajo pritisk. Namestnik pravosodnega ministra Marcin Romanowski je omenjeno revijo opisal kot "medijsko gnojnico".

 

Komentarjev 1
  • Michael_Colon 10:26 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦