Svet
6 ogledov

Polnočna akcija

1/11
Žurnal24 main
Okoli polnoči rubežniki začeli odnašati Sanaderjevo zbirko umetnin. Vrednost naj bi za nekajkrat presegla 200 tisoč evrov. Jamstvo, če bi bil bivši premier obtožen korupcije.

Umetnine Iva Sanaderja, ki naj bi jih v zbirki imel več kot sto, bodo hranili v zagrebškem muzeju sodobne umetnosti. Vredne naj bi bile nekajkrat več kot 200 tisoč evrov, kolikor jih je Sanader prijavil kot svoje premoženje.

Vrata odprla šele drugič

Preiskovalci so Sanaderjevo vilo obiskali v ponedeljek zjutraj ob 9. uri, a jim soproga bivšega premierja Mirjana Sanader ni hotela odpreti vrat, čeprav je bila doma, poročajo hrvaški mediji, saj so jo videli skozi okno.

Zaseg umetnin in odnašanje dragocene zbirke Iva Sanaderja nekaj minut pred polnočjo iz njegove vile v Zagrebu si lahko ogledate v GALERIJI.

Po nekajminutnem neuspešnem trkanju in zvonjenju so rubežniki naslov zapustili in se čez 20 minut vrnili v spremstvu osebnega vozila. Drugič jim je Sanaderjeva žena vendarle odprla in v hišo je vstopilo okoli deset ljudi. Goran Suić novinarjem ni želel pojasnjevati, kaj točno se v vili dogaja, dejal je le, da se družina ne pritožuje in da je postopek korekten. Umetnine so začeli odnašati deset minut pred polnočjo.

Med najbolj dragocenimi  v zbirki navdušenega zbiralca Sanaderja so slike Vlahe Bukovca, Oscarja Hermana, Milivoja Uzelca, Mencija Clementa Crnčića in Celestina Medovića, poroča Jutarnji list.

Ne bodo odblokirali začasnega zasega premoženja

Sodišče je pritožbo Mirjane Sanader, naj odblokirajo začasni zaseg premoženja, zavrnilo. Pojasnili so, da je zaplemba jamstvo, da bo država poplačana, če bo Sanader obtožen korupcije.

Sanaderjeva soproga Mirjana je okrožno sodišče prosila, naj odpečati poslovni prostor v Zagrebu, vreden 5,8 milijona kun (775 tisoč evrov), saj je kupljen, kot trdi Mirjana Sanader, s kreditom. Hrvaški mediji navajajo, da sta na tem naslovu prijavljeni dve podjetji Iva Sanaderja. Mirjana Sanader je v pritožbi še navedla, da v posojilu, ki ga je odobrila banka Zagreb, ni ničesar spornega, saj je kredit zavarovan. Preiskovalci Uskoka pa menijo, da je kredit le pretveza, kot argument pa navajajo podatek, da je banka hipoteko na poslovni prostor vpisala šele 4. marca 2010, čeprav je bil prostor kupljen v mesecu juliju 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.