Svet
123 ogledov

Polovica testiranih izdelkov slabše kakovosti

jogurt Shutterstock
Primerjalni test slovaške uprave za varno hrano je pokazal, da je polovica testiranih izdelkov bistveno slabše kakovosti od izdelkov v Avstriji.

Slovaška uprava za varno hrano je primerjala izdelke v Bratislavi in v dveh, dvajset kilometrov oddaljenih, avstrijskih mestih. Preverili so vsebino 22 prehranskih izdelkov. 

Med preiskovanimi znamkami so bili najbolj na udaru Coca Cola, Teekanne (čaj Earl Grey), Iglo (ribje palčke), Clever (limonada iz pomaranč, jogurt, mocarela), Manner (napolitanke), Lovilio (mocarela), Milbona (sir), Kotanyi (začimba – cimet).

Za Avstrijce pravi sladkor, za Slovake ne

Pijača z okusom pomaranče nemškega proizvajalca Rewe na Slovaškem ni vsebovala dejanskega soka iz pomaranč kot enak izdelek v Avstriji, imel pa je več aditivov in stabilizatorjev. Coca Cola, ki so jo prodajali na Slovaškem, je vsebovala cenejši glukozni sirup, medtem ko so avstrijski potrošniki to pijačo imeli sladkano s pravim sladkorjem.

Izdelke so za potrebe raziskave kupili pri veletrgovcih Billa in Lidl. Izbrani izdelki so bili iz različnih prehranskih sektorjev. Vključevali so šest mlečnih izdelkov, pet mesnih, dva ribja izdelka, dva izdelka iz čokolade, en pekovski izdelek, dve pijači, eno kavo, eno mešanico začimb, eno začimbo in en čaj.

Preverjali senzorično in laboratorijsko

Vse izbrane izdelke so predali v senzorično raziskavo, kjer so strokovnjaki ocenili barvo, teksturo, vonj, okus in zunanji izgled in v laboratorijsko analizo. V laboratoriju so preverili indikatorje kakovosti za posamezno skupino izdelkov.

V mesnih izdelkih na primer so preverjali količino dejanske vsebnosti mesa, v mlečnih izdelkih vsebnost maščobe in proteinov, v čokoladah vsebino kakava. Preverili so tudi dejansko težo proizvoda v celotni teži izdelka (zamrznjene ribe, začimbe, čaj) ter prisotnost aditivov - sladil, umetnih barvil, konzervansov.

Največje razlike pri mlečnih izdelkih

Ocene so izdelke razdelile v tri skupine. V skupini, kjer med enakimi živili niso našli bistvenih razlik, je pristalo devet izdelkov, pri treh so našli manjše razlike, ki so vplivale na kakovost, pri desetih pa večje razlike, ki so občutno vplivale na kakovost izdelka.

Največje razlike so zaznali v štirih mlečnih izdelkih, dveh pijačah, enem ribjem izdelku, eni začimbi, eni slaščici in enem čaju. V nekaterih izdelkih so živalske maščobe nadomestili z rastlinskimi, uporabljene so bile sestavine z nižjo vsebnostjo maščob, nižjo vsebnostjo mesa, namesto sladkorja so bila dodana sladila, sadje so nadomestili z barvili in sadnimi aromami.

Bistvene razlike so zaznali tudi pri teksturi izdelkov, pri vsebnosti trdnejših delcev v mesu, velike razlike pa so bile še pri okusu in barvi izdelkov, kot tudi pri kakovosti embalaže.

Komentarjev 16
  • jakec1575 09:06 10.marec 2017.

    Če tole ni zrelo za skupinsko tozbo novih clanic, ne vem, kaj je. Naj placajo nazaj vse ekstra profite. Takole se norca delat iz revnejsih vzhodnih in juznih denarnic. Naj placajo. Gre za hudo krsitev in zavajanje kupcev. Tozbo dobimo na esčp.

  • MihaMB 18:40 09.marec 2017.

    Pa daj vsaj 10 no...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:44 09.marec 2017.

    "Enoten" evropski trg. Komaj čakam da bo res enoten v pravem pomenu besede na vseh področjih.