Svet
25 ogledov

"Pomagajte mi, nisem jedla že pet let"

Anoreksija Borna Filić/PIXSELL
47-letna Mirjam pet let ni jedla. Njeno hujšanje je ušlo izpod nadzora.

Hrvatica Mirjam se z anoreksijo bori že trideset let. Visoka je 157 centimetrov in tehta 37 kilogramov. "Imela sem šestnajst let. V rojstni vasi Štitar so bili fantje zelo hudobni. Spoznala sem, da imam nekaj kilogramov preveč in se odločila, da začnem hujšati. Takrat sem tehtala 54 kilogramov," je za 24sata povedala 47-letna Mirjam.

Odločena, da bo shujšala je začela obroke postopoma zmanjševati. Redko kdaj ji je obrok uspelo obdržati v želodcu. Ker telo ni preneslo hrane, jo je večino izbruhala.

Ni vedela, da ima težave

Pri 21-letih se je zaposlila kot medicinska sestra. "Zaposlena sem bila kot medicinska sestra. Čeprav sem delala v bolnišnici sem bila prepričana, da nimam težav. Na težave z anoreksijo so me opozorili moji sodelavci."

S pomočjo sodelavcev ji je uspelo začeti z zdravljenjem, ki se je izkazalo za zelo uspešnega. Pridobila je na teži in začela novo, zdravo življenje.

Kmalu zatem je spoznala tudi moža in kasneje rodila dva zdrava otroka. Telo se ji je namreč toliko opomoglo, da se ji je vrnila tudi menstruacija, ki je ni imela od 16. leta.

Bolezen sprožila reakcijo

Tako je bilo devet let, dokler ni zbolela za virozo. "Zaradi viroze sem bruhala in imela drisko. Vse skupaj pa se je nadaljevalo tudi po tem, ko sem jo prebolela. Telo je hrano zavračalo," pravi Mirjam.

Ker je ves čas bruhala, si ni upala jesti. Vse skupaj jo je pripeljalo na začetek. Ponovno zdravljenje. Najprej je hrano dobivala skozi nos v želodec po sondah, kasneje so ji zaradi poslabšanja cevko vstavili v tanko črevo, hranili pa so jo skozi žilo v predponi. Vendar so ji morali zaradi težav sepso cevke odstraniti. Trenutno je doma in hodi v bolnišnico, kjer ji z infuzijo poskušajo vsaj malo pomagati, piše hrvaški portal 24 sata.

"Vsakih nekaj dni grem v bolnišnico, kjer me hranijo skozi žilo na vratu," obupano pove Mirjam in doda: "Imam samo eno željo. Želim si, da bi lahko pojedla vsaj en obrok, ne da bi bruhala.“

Komentarjev 1