Svet
52919 ogledov

Pomanjkanje mleka, police v trgovinah prazne

trgovina prazne police Profimedia
Vlada zvišala najvišjo maloprodajno ceno mleka.

Srbska vlada je na včerajšnji seji spremenila uredbo o omejitvi cene osnovnih življenjskih potrebščin in predpisala novo najvišjo maloprodajno ceno mleka. 

UHT mleko z 2,8 odstotka mlečne masti tako od danes stane 128,99 dinarjev, kar je 1,1 evra. Doslej je bila cena mleka omejena na 1,02 evra. 

Spremenila je tudi maksimalno trgovsko maržo za vse vrste UHT mleka in jo z 12 odstotkov znižala na pet odstotkov. Poleg tega je srbska vlada prepovedala izvoz svežega mlekarn nekaterih mlečnih proizvodov do 30. septembra. 

Pridelovalci medtem poročajo, da se zaradi višjih stroškov proizvodnje mleka, rasti cen krmil in suše zmanjšuje proizvodnja svežega mleka hkrati pa tudi odkup. Police z mlekom so tako v številnih trgovinah prazne, vlada pa je odločitev sprejela, na bi preprečila pomanjkanje in regulirala trg. 

*Fotografija je simbolna

 

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:12 06.september 2022.

    Kmetje po svetu pa mleko stran zlivajo, ker se nimajo kaj z njim ali pa je odkupna cena tako nizka, da je vseeno ča ga stran zlijejo. Narobe svet?

  • lojs 13:11 06.september 2022.

    sem že mislil, da je slika iz naših štacun ... samo stvar časa, kdaj bo pri nas podobno ... določeni artikli bodo postali predragi, trgovcu pa ne bo preostalo drugega, kot da izdelek umakne