Svet
64 ogledov

Pomanjkanje na policah Konzuma

konzum Ivo Cagalj/PIXSELL
Dobavitelji največje hrvaške maloprodajne verige Konzum so uresničili napovedi in trgovinam poslali samo sveži kruh.

V nekaterih trgovinah je tako že opaziti manj založene police, a kot pojasnjujejo prodajalci, ob sobotah načeloma tudi sicer ne dobivajo novega blaga, zato bodo posledice težav jasnješe prihodnji teden.

Dobavitelji koncerna Agorkor so nezadovoljni s položajem, ki ga imajo pri iskanju rešitve za družbo glede katere , za katero so v petek začeli postopek uvajanja izredne uprave v skladu z zakonom o sistemsko pomembnih podjetjih.

V manjši Konzumovi trgovini na eni najbolj frekvenčnih točk v Zagrebu so danes poleg svežega kruha dobili tudi sadje in zelenjavo. Gre sicer za trgovino, v kateri so dolge čakalne vrste na blagajnah pogoste, a danes okoli poldneva pa kupcev skoraj ni bilo.

Podobno je tudi v večjem Konzumu v eni novejših stanovanjsko-poslovnih sosesk v širšem središču mesta. Na policah je očitno manj blaga kot ponavadi. Najslabše založeni so bili hladilniki s svežim mesom, ki je bilo nazadnje dostavljeno v četrtek, na nekaterih oddelkih pa so zgolj prazne embalažne škatle.

Blaga določenih dobaviteljev mlečnih izdelkov, ki so sicer redno prisotni na Konzumovih policah, danes ni bilo. V trgovinah prevladujejo Agrokorjevi živilski izdelki, ki tudi sicer predstavljajo osrednjo ponudbo trgovca.

Da je blaga na policah vse manj, se zavedajo tudi v poslovalnici, a pričakujejo, da se bodo te napolnile v ponedeljek in torek, ko je predvidena nova dobava. Zaposleni so zaskrbljeni tudi za svoje plače, ki naj bi jih dobili v petek pred velikonočnimi prazniki.

Dobavitelji ne vedo, kako bo potekalo sodelovanje v prihodnje

Medtem naj bi v Zagrebu potekalo še eno srečanje dobaviteljev, ki so prepričani, da je država z lex Agrokorjem zavarovala banke in sistemsko pomembno podjetje, ne pa tudi njih. Hrvaški premier Andrej Plenković je sicer dobavitelje prosil za potrpežljivost, a te ni več čutiti. Med dobavitelji je zaznati predvsem nemir zaradi vprašljivega nadaljnjega sodelovanja s konzorcijem.

Pričakujejo povabilo na srečanje z bodočim izrednim pooblaščencem vlade za stabilizacijo poslovanja v Agrokorju. Po neuradnih informacijah dobaviteljev bo pooblaščenec potrjen v ponedeljek zjutraj.

"V ponedeljek zjutraj pričakujemo srečanje z novoimenovanim pooblaščencem, ki mu bomo predstavili naše zahteve. Z njimi smo pred desetimi dnevi že seznanili banke upnice", je novinarjem povedal član uprave Atlantic grupe Zoran Stanković.

Spomnil je, da so zahtevali čim prejšnje poplačilo svojih starih terjatev, reševanje regresnih meničnih dolgov, ki naj bi znova šli v breme Agrokorja ter zagotovila, da bodo nove pošiljke v prednostnem plačilnem razredu.

Izrazil je pričakovanje, da bo pooblaščenec sprejel zahteve dobaviteljev, kar bi zagotovilo, da bi še naprej redno pošiljali blago na police Konzuma.

Komentarjev 10
  • Dixon 08:47 10.april 2017.

    Ni neke velike razlike drugod po Sloveniji. To je realnost Mercatorja pod Agrokorjem, ki je vsilil svoje prodkte, sedaj pa jih ne more dostavljat ne v konzum, ne v mercator. Bomo pa drugje kupovali slovenske izdelke.

  • Robert Primožič 16:10 09.april 2017.

    Hofer ni prisoten na Hrvaškem, Billa pa se je umaknila. Od velikih tujcev je prisoten Lidl, pa mislim da Carefour. Ne vem pa čigave so Plodine. Imaš pa na Hrvaškem še polno minimarketov, tam so šele cene navite. Tako ...prikaži več da neke hude izbire ravno ni.Če pa gledaš pri nas, pa sta Hofer/Lidl pošteno podražila zadeve, fer prodajalec je vse kaj drugega. Diskontar gor ali dol, tistih 10 stalnih izdelkov asortimana tudi če nima. ČE hočeš pa malo boljše delikatese boš pa kaj? Kupoval predpakirano tretjerazredno solitrno žvarovno v Hofru/Lidlu ali šel v Spar/Merc kjer imajo navkljub vsemu še spodobno robo (vsaj hipermarketi)? Žal ni vse samo v ceni, razen če si na nivoju biološkega smetnjaka in požreš vse kar ti dostvaijo, samo da je poceni...

  • Harrison 09:50 09.april 2017.

    Kva pa rineš v Mercator