Svet
4 ogledov

Pomemben aktivist za zapahe

Hu Jia s svojo ženo, ko je bil še na prostosti Žurnal24 main
Kitajska je znanega aktivista obsodila na tri in pol leta zapora. Obsodba ga bremeni rušenja oblasti zaradi objavljanja člankov o zlorabi človeških pravic.
Hu Jia, 34-letni aktivist, je bil obtožen "rušenja oblasti in socialističnega sistema". Znan je po svojem boju za okolje, versko svobodo in pravice ljudi, obolelih za virusom HIV in aidsom. Pred njegovo aretacijo lani je glasno kritiziral Kitajsko in njeno zatiranje človeških pravic. V priporu je od 27. decembra lani, potem ko je zadnji dve leti večinoma preživel v hišnem priporu ali drugih oblikah pripora.

 

Politiki pozvani k bojkotu

Petnajst ameriških politikov je ameriškega predsednika Busha že pozvalo k bojkotu olimpijskih iger v Pekingu:  "Glede na sedanjo politično situacijo v državi bi bilo zelo neprimerno, če bi se udeležili OI v Pekingi." Bush se sicer OI namerava udeležiti; medtem ko je že znano, da nemške kanclerke Angele Merkel ne bo. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy bojkota ni izključil.

Med dokazi so na sodišču uporabili intervjuje in politične članke, ki jih je v tem času objavljal na internetu ter posredoval neodvisnim medijem, organizacijam in tujim ambasadam. Obsodba je padla dan po tem, ko je skupina borcev za človeške pravice obtožila Kitajsko, da poskuša utišati nesoglasja in nasprotna mnenja ob prihajajočih olimpijskih igrah in le dva tedna po tem, ko so zaradi podobnih dejanj obsodili še enega znanega aktivista – Yanga Chunlinga.

ZDA so bile nad odločitvijo osuple, medtem ko je EU zahtevala takojšnjo izpustitev gospoda Huja. "Že pred sojenjem smo jasno izrazili svoje mnenje, da ga ne bi smeli pridržati, temveč da bi ga morali takoj izpustiti iz pripora," je izjavil William Fingleton, evropski predstavnik za stike z javnostmi v Pekingu. Amnesty International pa je Peking obsodil izvajanja vala represije. Po njihovem mnenju naj bi tarča oblasti bili tisti, ki kritizirajo vlado. Te nameravajo na vsak način utišati in zatreti; z namenom, da bi svetu predstavili harmonično in stabilno politično sliko ob začetku olimpijskih iger v avgustu. Kitajska je obtožbe zanikala. "Ne moremo pristati na obtožbe. Kitajska je pravna država. Vsi so enaki pred zakonom. Zaradi olimpijskih iger ne moremo prenehati izvajati zakonov," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Jiang Yu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.