Svet
26847 ogledov

Pomembno, če se odpravljate na Hrvaško

Split Epa Split.
Hrvaška z novim leto prevzema evro. V času, ko se pripravljajo na prehod, veljajo nekatere spremembe. Na kaj morate biti pripravljeni?

S 1. januarjem Hrvaška vstopa v evroobmočje, kar pomeni, da bo uradno plačilno sredstvo postal evro. Do 14. januarja bo trajalo obdobje dvojnega obtoka, ko bo še možno plačevanje v kunah, vračila pa bodo izvedena v evrih. Po izteku štirinajstdnevnega obdobja bodo kune iz obtoka umaknili.

Kdor ima doma kune, jih lahko pri nas zamenja v bankah, hranilnicah in menjalnicah. Pred tem se je smiselno pozanimati, kakšni so pogoji menjave pri posameznih bankah. "Hrvaške kune, ki jih imate na svojih računih v bankah in hranilnicah, lahko že sedaj zamenjate v evre po veljavnem menjalnem tečaju, ki je objavljen na tečajnih listah bank. Stanja v hrvaških kunah na vaših transakcijskih računih bodo banke samodejno konvertirale v evre nad dan 31. 12. 2022 po fiksnem tečaju 7,53450 HRK za 1 EUR," pojasnjujejo v Združenju bank Slovenije (ZBS). "Če imate torej še vedno gotovino v hrvaških kunah, jo čimprej položite na osebne, poslovne ali varčevalne račune oz. pakete ter si tako zagotovite avtomatsko menjavo v evre," svetujejo v NLB.

NLB priporoča, da se za večje zneske gotovine za menjavo stranke najavijo vnaprej. Kovancev in bankovcev starejših serij ali poškodovanih bankovcev ne odkupujejo.

Od poslovne odločitve bank, hranilnic in menjalnic je odvisno, ali bodo in pod kakšnimi pogoji kune menjali tudi po 1. januarju 2023. V ZBS zato priporočajo, da se predhodno pri banki pozanimate o pogojih menjave, še posebej ko gre za menjave in dvige višjih zneskov.

Menjava bo po 1. januarju 2023 možna tudi na Banki Slovenije. Bankovce kun bodo brez provizije menjali od 1. januarja do 28. februarja 2023, ne bodo pa menjali kovancev. Menjavo bo mogoče opraviti na blagajni Banke Slovenije v delovnem času blagajne. Posameznik bo lahko na dan zamenjal največ 8.000 hrvaških kun. Po 28. februarju brezplačne menjave bankovcev hrvaških kun v Banki Slovenije ne bodo več izvajali. "Vsi, ki boste želeli hrvaške kune zamenjati v evre od marca 2023 naprej, boste to lahko storili na Hrvaškem v skladu s pogoji, kot jih je določila hrvaška centralna banka," pravijo na Banki Slovenije.

Iz mreže umaknili številne bankomate

Na Hrvaškem je trenutno nekaj več kot 4.000 bankomatov, vendar pa trenutno vsi ne delujejo. Zaradi čim bolj gladkega prehoda na evro so banke ugasnile kar 2.700 bankomatov od skupnih 4.000. Do 1. januarja 2023 jih bodo prilagodili za izplačila evrov. Združenju bank Hrvaške računajo, da bo vseh 4.000 bankomatov prilagojenih za izplačevanje evrov do 15. januarja 2023. Seznam delujočih bankomatov na Hrvaškem je dostopen na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Stajerc 20:05 24.december 2022.

    Nisem pri kvadratnih nič zgubil zato me ne bojo videli tako kot že mnogo let be

  • Pierre 17:40 24.december 2022.

    Madona pa saj nikomer NI TREBA hodit na Hrvaško!!!!

  • Ender3 15:26 24.december 2022.

    Ko hebe kockaste, banda ciganska.. Dela se reklamo za njihovo Lipo oni pa niti to, da imamo novo predsednico..