Svet
8 ogledov

Pomorski spopad severa in juga

Mornarici rivalskih sosed sta se sicer v zadnjem desetletju že dvakrat zapletli Žurnal24 main
Iz Seula sporočajo, da je prišlo do oboroženega spopada med mornarico Južne in Severne Koreje. Na južnokorejski strani žrtev ni bilo, medtem ko je bila ladja Severne Koreje močno poškodovana.

Vladni vir je dejal, da je severnokorejska patruljna ladja prečkala sporno mejo v Rumenem morju, na kar se je južnokorejska ladja odzvala z opozorilnimi streli. Ko je ladja nadaljevala s plovbo proti jugu, je ladja Južne Koreje nanjo začela streljati. S streli se je odzvala tudi severnokorejska ladja.

Mornarici rivalskih sosed sta se sicer v zadnjem desetletju že dvakrat zapletli v krvav medsebojni obračun. Incidenti so se venomer dogajali ob razmejitveni črti. Vojaški viri še poročajo, da je bila severnokorejska ladja v spopadu močno poškodovana, vendar plovna, saj se je umaknila v teritorialne vode. Južnokorejska ladja ni utrpela škode.

Južnokorejski premier Chung Un Chan je severno sosedo obtožil "neposrednega napada" na njihovo ladjo, predsednik države Lee Myung-bak pa je že sklical izredno zasedanje varnostnih ministrov. Pjongjang po drugi strani za incident obtožuje Južno Korejo.

Igra mačke z mačko
Oktobra je sicer severnokorejska mornarica obtožila Južno Korejo, da ta prek razmejitvene črte na morju načrtno pošilja vojne ladje in tako dobesedno išče težave. Obenem so južnokorejske oblasti opozorili, da bodo na nadaljnje izigravanje odgovorili z ognjem. Komunistična država v poročilu navaja, da je južna soseda v slehernem dnevu mejo prečkala kar desetkrat.

Južna Koreja je severno razmejitveno črto priznala ob koncu korejske vojne, ki je na območju korejskega polotoka divjala med letoma 1950 in 1953. Takratna vojaška akcija je potekala pod okriljem Združenih narodov in poveljstvom Združenih držav.

Leta 1999 je bila v izmenjavi ognja potopljena severnokorejska ladja, številne ladje z obeh strani so bile močno poškodovane. Leta 2002 je bilo v dvajsetminutnem medsebojnem spopadu ubitih 30 severnokorejskih in štirje južnokorejski mornarji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.