Svet
12 ogledov

Pomotoma ubili dvanajst turistov

Oaza Dakla v Zahodni puščavi Profimedias
Egiptovske varnostne sile so med protiteroristično akcijo v Zahodni puščavi na meji z Libijo pomotoma ubile 12 turistov in njihovih vodnikov.

Za dva je potrjeno, da sta mehiška državljana, identiteto preostalih še preverjajo. Deset ljudi, ki so bili v včerajšnji akciji ranjeni, zdravijo v lokalni bolnišnici. Med njimi je pet Mehičanov, ranjeni pa so tudi njihovi egiptovski vodniki.

Turisti so potovali v štirih vozilih na območju Wahat v Zahodni puščavi ob meji z Libijo, ki je sicer zaprto za turiste. Zaradi oaz je zelo priljubljeno med turisti, a je tudi območje, kjer se skrivajo številni teroristi.

Mehiške oblasti zahtevajo preiskavo

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je incident obsodil in dejal, da "zahteva izčrpno preiskavo egiptovskih oblasti".  Mehiško zunanje ministrstvo je potrdilo, da sta bila v akciji ubita vsaj dva njihova državljana, medtem ko identiteta preostalih še ni potrjena.



Mehiški ambasador v Egiptu Jorge Alvarez Fuentes, ki je obiskal bolnišnico, v kateri so nastanjeni ranjeni turisti, je dejal, da je zdravstveno stanje petih mehičanov stabilno.

Egiptovsko notranje ministrstvo je pojasnilo, da so se štiri vozila s turisti po pomoti znašla sredi združene akcije vojaške policije in egiptovskih oboroženih varnostnih sil.

Gibanja na območju niso prijavili

V izjavi za javnost so povedali tudi, da je območje, kjer je prišlo do napada, omejeno za gibanje, a natančne lokacije, kje se je incident zgodil, ni pojasnilo.

"Vozila, ki so prevažala turiste niso imela dovoljenja in o potovanju niso obvestila oblasti," pa je za tiskovno agencijo AP povedala tiskovna predstavnica ministrstva za turizem Rasha Azaz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.