Svet
10 ogledov

Ponekod zapadlo meter snega, drugje tropske nevihte

slovenija 14.01.2009 sneg, snezni plug, snezne razmere, cesta, avtomobili, Ljubl Boštjan Tacol
Ameriške zvezne države ob Mehiškem zalivu so se v petek pripravljale na današnji prihod tropske nevihte Karen, v Južni Dakoti, Wyomingu in Koloradu pa je že zapadel prvi letošnji sneg.

Karen je šele druga tropska nevihta v ZDA, ki je dovolj močna, da si je prislužila ime. V petek se je nahajala nekaj sto kilometrov južno od držav ob Mehiškem zalivu in skorajda mirovala. Ameriški meteorologi poročajo, da je veter pihal le 80 kilometrov na uro, do današnjega prihoda do obale pa naj bi se malce okrepil, a ne preveč.

V Louisiani, kamor bo nevihta najverjetneje udarila, so kljub temu evakuirali določene obalne predele. Poleg Louisiane so izredne razmere zaradi prihajajoče nevihte razglasili tudi v Alabami, Misisipiju in na Floridi.

Šibka orkanska sezona

Letošnja orkanska sezona je bila izjemno šibka, saj je doslej le ena tropska nevihta z imenom prišla do obale ZDA. To je bila Andrea v juniju.

V Južni Dakoti in Wyomingu pa se že ubadajo s preglavicami zaradi snežnega neurja, ki bo ponekod nametalo do meter snega. Najbolj je snežilo v gorovju Black Hills v Južni Dakoti, snežno neurje pa povzroča tudi tornade. Nevihte bodo predvidoma segle celo do države Wisconsin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.