Svet
738 ogledov

Ponekod že v novem desetletju

epa
Kljub peticijam, ognjemet 12 minut razsvetljeval nebo nad Sydneyjem. V Hong Kongu ostali brez.

Sydney je kot prva svetovna metropola pozdravil novo leto z velikim ognjemetom, a praznovanje poteka v senci obsežnih požarov, ki pustošijo po delih države, vključno z okolico Sydneyja. Pred tem so novo leto in tudi novo desetletje že pozdravili na Novi Zelandiji.

Ognjemet je 12 minut razsvetljeval nebo nad Sydneyjem, vanj pa so bile uprte oči okrog milijona gledalcev. Že okrog 21. ure po lokalnem času so izvedli manjši t. i. družinski ognjemet.

Največje avstralsko mesto je sicer že več tednov zavito v oblak strupenega dima, ki ga tja prinašajo obsežni požari, ki divjajo v bližini. A kot piše nemška tiskovna agencija dpa, je bilo nebo danes jasno.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Sydney tradicionalno vsako leto prireja pirotehničen spektakel, a priprave nanj je tokrat spremljala polemika glede njegove primernosti v luči naravne katastrofe, ki je prizadela zlasti zvezni državi Novi Južni Wales in Viktorija.

V zadnjih dneh je 280.000 podpisov zbrala peticija z zahtevo po odpovedi ognjemeta iz spoštovanja do žrtev uničujočih požarov. Predlagali so tudi, naj se štiri milijone evrov, ki jih lokalne oblasti namenijo za spektakel, raje uporabi za boj proti plamenom.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Mestne oblasti zahtevam niso ugodile, češ da z odpovedjo dogodka ne bi pomagali žrtvam požarov. Gasilci pa so ognjemet dovolili, češ da ne predstavlja nevarnosti za nov požar, saj se odvija nad vodo.

Tudi sydneyjska županja Clover Moore je branila odločitev za izvedbo spektakla, češ da bo dal ljudem upanje, obenem pa je pozvala k boju proti podnebnim spremembam. Zastave na sydneyjskem pristaniškem mostu so sicer še pred ognjemetom spustili na pol droga v počastitev 12 smrtnih žrtev požarov.

Zaradi nevarnosti požarov so medtem odpovedali ognjemete tako v avstralski prestolnici Canberra kot v predmestju Sydneyja.

Z ognjemetom so ob 12. uri po srednjeevropskem času prihod novega leta pozdravili tudi v Aucklandu na Novi Zelandiji. Rakete so kot vsako leto v zrak poletele s 328 metrov visokega stolpa Sky Tower.

Na Kitajskem in v Hongkongu so v novo leto vstopili mirno

Hongkonžani so prvič v zadnjih desetih letih ostali brez ognjemeta nad slovitim Viktorijinim zalivom, ki so ga odpovedali iz varnostnih razlogov. Namesto tega so pripravili šov z laserji in lučmi. So pa novo desetletje z razkošnim ognjemetom pozdravili v Taipeiju.

V Hongkongu že več kot pol leta potekajo protesti za večje demokratične svoboščine, demonstracije so bile napovedane tudi za silvestrovo, vendar se jih je udeležilo malo ljudi. Protesti so napovedani tudi na prvi dan novega leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Kitajskem je zadnji dan starega leta skoraj običajen dan, praznujejo predvsem mladi, v številnih hotelih pa organizirajo zabave. Pirotehnični izdelki so v številnih kitajskih mestih prepovedani.

Kitajci bodo precej bolj bučno praznovali novo leto po tradicionalnem lunarnem koledarju, ki se bo začelo 25. januarja. Naslednje leto bo po kitajskem horoskopu leto podgane.

 | Avtor: epa epa
Bolj praznično je bilo danes v središču tajvanske prestolnice Taipei, kjer je več sto tisoč ljudi spremljalo spektakularen ognjemet na 509 metrov visoki stolpnici Taipei 101.

Komentarjev 1
  • kapibara1 17:32 31.december 2019.

    Sedaj naj, vsaj vsi ti obiskovalci onjemeta, pomagajo gasiti požare... !!