Svet
272 ogledov

Ponesrečena akcija elitne ameriške specialne enote še vedno odmeva

Enota SEAL Team Wikimedia
Pentagon je zelo hitro umaknil video, s katerim so v ameriški vojski skušali upravičiti popolnoma ponesrečeno akcijo elitne skupine SEAL Team 6 v Jemnu, ki se je končala zelo krvavo, tudi s smrtjo enega najbolj izurjenih specialcev na svetu.

V ameriških strokovnih vojaških in javnih krogih še vedno odmeva nočna akcija na zadnjo januarsko soboto, ko je poskušala enota ameriških specialcev iz zloglasne enote SEAL Team 6 vdreti v oporišče teroristične skupine Al Kaide ter zajeti njene tamkaj živeče visoke člane. Nemirni Jemen je namreč zatočišče pripadnikov te nekdaj zelo močne teroristične organizacije. Američani so se v akcijo podali ob podpori specialne enote Združenih arabskih emiratov. 

Presenečenje se je ponesrečilo, saj so bili po nekaterih ugibanjih pripadniki teroristične organizacije obveščeni o prihodu "tjulnjev" in so pričeli zabarakadirani v stabve streljati na bližajoče se komandose. Vnel se je srdit spopad, ameriškim specialcem pa so na pomoč priskočile zračne sile.Ob tem je podporno letalo z mitraljezem kosilo po ljudeh na tleh. 

Po poročanju Washington Posta je v napadu umrlo večje število militantnežev, a tudi veliko civilistov, po neuradnih poročilih okoli 30. Med njimi je bilo več otrok, tudi osemletna hčerka znanega skrajneža Anwarja al Awlakija, ki so ga Američani z dronom ubili že pred leti. Njen stari oče je povedal, da je osemletnica, zadeta v vrat, umirala dve uri v hudih mukah. 

A zelo so jo skupili tudi Američani, saj je v uro dolgem spopadu umrl William Owens, član elitne skupine SEAL. 36-letnik za seboj pustil štiri otroke. Ubit je bil, ko se so se pripadniki združili na posvetu glede poteka nadaljne operacije. Ob tem so skrajneži ranili še tri Američane.

Prav tako je moral zaradi sovražnega ognja zasilno pristati eden od hibridnih zrakoplovov (V-22 osprey), namenjen evakuaciji specialcev. Ti so ga pred svojim umikom uničili, da ne bi padel v roke sovražniku. Gre za zelo drago plovilo, primerek je vreden okoli 70 milijonov dolarjev.

V napadu naj bi bili ubiti tudi trije visoki predstavniki Al Kaide.

Krsto z ostanki Owensa sta v sredo ob povratku v domovino v vojaški letalski bazi Dover sprejela predsednik Donald Trump in njegova hčerka Ivanka. Gre za prvo žrtev med ameriškimi vojaki za časa predsednikovanja Trumpa, njegovo osebje pa je takoj prešlo v besedno protiofenzivo, češ da je bil ponesrečeni napad načrtovan še v času predsednika Baracka Obame. Vendar pa se v vojski branijo, da je bil Trump tisti, ki je dal polno avtorizacijo za začetek napada prejšnjo soboto ponoči v zavetju mlade lune. 

Pentagon pokazal, nato pa skril posnetke

Pentagon je v petek presenetil, ko je na spletu za kratek čas objavil propagandne videoposnetke, ki naj bi bile po prvih poročilih pridobljeni med omenjeno ameriško operacijo v Jemnu. Na posnetkih so zakrinkani skrajneži, ki učijo rekrute izdelave bomb s pomočjo domačih sredstev. Posnetke so čez nekaj ur brez prepričljive razlage umaknili, potem ko je Associated Press poročal, da gre v resnici že za več let stare posnetke. V Pentagonu vztrajajo, da so bili najdeni v Jemnu, a nočejo sporočiti, kdaj. Umaknili naj bi jih ker da prikazujejo recepte za izdelavo bomb iz splošnodostopnih sestavin, pa čeprav tovrstnih receptov na spletu mrgoli.

Ameriški mediji ugibajo, da so želeli pri obrambnem ministrstvu s prvotno objavo posnetkov upravičiti nujnost napada na oporišče Al Kaide. 

Elita elite skrivnostna, a izjemno učinkovita

Enota SEAL Team 6, uradno poimenovana enota DEVGRU velja za eno najbolj elitnih in najbolj skrivnostnih na svetu, saj javnost lahko le ugiba o številu njenih članov in enot ter nalogah. Njeni pripadniki so leta 2011 izvedli napad v Pakistanu, ko so v drzni akciji našli in ubili vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna. Aprila 2009 pa njeni ostrostrelci v delčku sekunde z velike razdalje s streli v glavo pokosili pirate in ugrabitelje kapitana tovorne ladje Maersk Alabama. V 90. letih so delovali tudi na področju nekdanje Jugoslavije, saj so pod krinko vojakov Nata izsledili in ujeli več srbskih osumljencev za vojne zločine.

Gre za visokoizurjene posameznike, vešče v najrazličnejših tehnikah vojskovanja in preživetja daleč za sovražnikovimi linijami. Rekrutirani so le iz ostalih specialnih skupin znotraj ameriške mornarice, skrbijo pa za protiteroristične akcije ali za varovanje pomembnih oseb v najbolj nevarnih situacijah. Med njimi so tudi ženske.

Urjenje je izredno zahtevno, pripadniki pa imajo znotraj ameriške vojske veliko privilegijev, vedno imajo na razpolago najnovejše in najbolj učinkovito orožje. Med drugim imajo dovoljenje za nošnjo civilnih oblačil, lahko imajo celo neobrite obraze, s čimer jih je težje prepoznati kot vojaške osebe.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 27
  • principiumnovum 20:54 07.februar 2017.

    Če morajo Američani od Rusov kupovati raketne motorje, da lahko svoje vojaške satelite sploh pošiljajo v vesolje špionirat za Rusi, potem naj plačajo še tistih nekaj dolarjev, pa naj jim Ruska vojska uri še tiste trapaste tjulne ali kaj so ...prikaži več že... Sožalje svojcem mrtvih civilistov.

  • Božidar Dinič 12:14 06.februar 2017.

    tako je in nič drugače amen

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 11:30 06.februar 2017.

    Sožalje družinam umorjenih civilistov!