Svet
0 ogledov

Ponižujoč poraz zakoncev Kirchner

Nedeljske volitve so spremenile politični zemljevid Argentine. Žurnal24 main
Nekdanji argentinski predsednik Nestor Kirchner, mož sedanje predsednice, je po porazu Stranke pravičnosti na nedeljskih parlamentarnih volitvah odstopil s položajaj predsednika stranke.

Volilna koalicija Fronta pravičnosti za zmago (FJPV - Frente Justicialista para la Victoria), v kateri je bila tudi vladajoča peronistična Stranka pravičnosti zakoncev Kirchner, je izgubila absolutno večino v kongresu, posloviti se je morala tudi od večine v poslanski zbornici oziroma spodnjem domu parlamenta. Poleg tega je poraz doživela še v petih provincah. Kirchner je dožive tudi osebni poraz. Izgubil je boj s konservativnim peronistom Franciscom de Narvaezom za poslanski sedež v provinci Buenos Aires. De Narvaez je ob izidu volitev dejal, da so " obrnili nov list v zgodovini Argentine".

Ponižujočemu porazu Nestorja in Cristine Fernandez de Kirchner pred predsedniškimi volitvami leta 2011, na katerem se je želel Kirchner ponovno potegovati za mandat, naj bi sledila zamenjava številnih vladnih ministrov.

Politični analitiki ocenjujejo, da je argentinska družba vladi poslala sporočilo naj spremeni dosedanjo politiko. Od izvolitve leta 2003 je Kirchnerjeva zaradi svojih gospodarskih politik postala zelo nepriljubljena, nedeljske volitve pa so bile nekakšen referendum za zakonca Kirchner, do sedaj vajena velikih zmag. Poraz njune stranke odpira vprašanje, ali sta še sposobna vladati državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.