Svet
7 ogledov

"Ponoči se ne vidi obrazov"

Zaradi popolne blokade uradnih občil demonstranti prizore dogajanja pošiljajo v Žurnal24 main
Iranska policija poskuša v Teheranu z nasiljem ustaviti protestnike, ki se v podporo spremembam zlivajo po središču mesta. Padla prva žrtev, voditelji opozicije aretirani. Tuji mediji utišani.

V središču Teherana vlada kaos, poroča BBC-jeva ekipa v prestolnici islamske republike. V okolici trgov Azadi in Engelab je na tisoče demonstrantov, pripovedovanje prič navajajo agencije.

Iran
Število prebivalcev: 76,9 milijona
Povprečna starost: 26,5 leta
Pismenost: 77-odstotna
BDP na prebivalca: 8.300 EUR
(Vir: Cia Factbook)

Policisti v uniformah in civilnih oblekah so se že spopadli z demonstranti, uporabili so tudi solzivec in po nepreverjenih podatkih celo prave naboje.

Twitter spet glavno orožje
Na Twitterju priče poročajo o eni smrtni žrtvi med protestniki in dvema ranjenima. "Neverjetno je! Na ulice se zgrinjajo novi in novi ljudje," pravi zapis na Twitterju, ki kaže, da so množice čakale na iskro, ki bi jih pognala na ceste. "Smrt diktatorju," o vzklikanju množice proti predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu pripoveduje drugi zapis, medtem ko tretji trdi, da demonstranti vabijo pripadnike varnostnih sil, naj se jim pridružijo.

Noč je, a ljudi vse več
Kljub pozni uri na ulice prihajajo vedno novi ljudje, naveličani islamske revolucije, ki jim razen enake represije kot pod šahom, le da tokrat s strani šiitske klerooligarhije, ni prinesla boljšega življenja. "Ponoči se obrazov ne da razpoznati, zato so ljudje veliko pogumnejši," pravi komentar na Twitterju ob vedno novih demonstrantih. Ljudje s seboj nosijo hrano in vodo, kar priča, da nameravajo vztrajati na ulicah.

Naj živi ljubezen!
Iranski demonstrantje se držijo za roke in se z vzkliki spominjajo današnjega valentinovega.

Dežujejo tudi poročila o blokiranih mobilnih povezavah v središču 12-milijonskega Teherana, internet deluje vse slabše, satelitske televizijske kanale odklapljajo. Priče poročajo, kako so policisti brutalno pretepli nekega protestnika, ki je dogajanje snemal. Okoli glavnih trgov je zbrana prava vojska policije v polni opremi, naokoli krožijo policijski motorji, na vsakem sedita po dva policista. Poleg tega neznosen hrup povzročajo avtomobilske hupe v podporo demonstrantom.

O protestih poročajo tudi iz Isfahana, tretjega največjega mesta v državi. Tam naj bi policija med spopadom aretirala več deset ljudi.

Režim si ne želi novega Tahrirja
Oblasti želijo dogodke po vzoru Egipta, ko je množica, angažirana prek interneta, z vztrajanjem na trgu Tahrir spodnesla diktatorja Hosnija Mubaraka, preprečiti že na začetku, menijo analitiki. V ta namen so v hišni pripor že postavile voditelja opozicije Mohamada Hatamija in Hoseina Musavija, ki sta bila osrednji figuri demonstracij junija 2009, največjih od revolucije izpred več kot 30 let.

Protest v Teheranu, Iran  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

V dosedanjih demonstracijah se varnostne sile niso obotavljale pri uporabi sile, zato opazovalci dogajanja pričakujejo tudi krutejše ukrepe, da bodo le zatrli vstajo.

Reuters poroča, da so oblasti njegovim fotografom tako kot sodelavcem drugih novinarskih agencij prepovedale kakršnokoli fotografiranje protestov. Edini pravi vir o dogajanju v državi so tako socialna omrežja.

Zanimivo je, da so šiitske oblasti s predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom na čelu v zadnjih dneh hvalile pogum egiptovskega in tunizijskega naroda v boju proti vodstvu in pozivale k vstaji po vzoru Homeinijeve revolucije po vsem arabskem svetu. Vendar pa iranska opozicija opozarja, da so Egipčane navdihnile prav iranske demonstracije po volitvah leta 2009, ki so najresneje doslej zatresle vladajočo klerikalno kliko.

Zadrega turškega gosta
Prav danes se v Iranu mudi turški predsednik Abdullah Gul. Tesni zaveznik Irana, ki je hkrati zavezan tudi Natu in približevanju EU, bi se znašel v hudi zadregi, če bi med njegovim obiskom oblasti s silo zatrle demonstracije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.