Svet
15 ogledov

Ponosneži zavzeli Zagreb

gay pride, zagreb, istospolni, homoseksualci
1/9
Žurnal24 main
V Zagrebu se je na deveti paradi ponosa Gay Pride zbralo 600 udeležencev, ki so opozarjali na pravice istospolno usmerjenih. Hujših izgredov ni bilo, policija je priprla tri razgreteže.

Povorka je svojo pot začela na „Trgu homofobije“, kot so udeleženci poimenovali Trg žrtev fašizma, piše vecernji.hr. Okoli 600 udeležencev je pohod po Zagrebu, pod sloganom „Hrvaška to lahko pogoltne“, izvedla pod budnim očesom 200 policistov. Letošnja tema je bila svoboda seksualnega izražanja.

Na Trgu bana Jelačića se je povorka srečala s pripadniki Hrvaške čiste stranke, ki jih je pričakala z transparenti, s katerih se je dalo razbrati „izvirne“slogane kot so "Ne damo Hrvatsku" (Ne damo Hrvaške), "Ubij pedera" (Ubij pedra) ter "Da je Bog htio pedere stvorio bi Adama i Stevu" (Če bi Bog želel pedre, bi naredil Adama in Steva). Mavričniki so jih naslovili s „fašisti“, a do izgredov ni prišlo.

Policija je v svoje prostore privedla le tri razgreteže, ki jim je sprevod očitno pognal kri po žilah, zaradi poskusa napada na udeležence parade ponosa. Dva od njih sta še mladoletna in čakata na starše, da jih pobereta.

Organizatorji so ob koncu dogodka izrazili zadovoljstvo s številom udeleženih, katerim se je pridružilo tudi 20 gostov iz Beograda, ki so izjavili, da bodo podobno manifestacijo izvedli tudi v svojem domačem mestu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.