Svet
10 ogledov

Pop zvezdnik na čelo Haitija

Pevec Michel Martelly, ki je zmagal v drugem krogu predsedniških volitev 20. mar Žurnal24 main
Pevec Michel Martelly, ki je zmagal v drugem krogu predsedniških volitev 20. marca, je prisegel kot novi predsednik Haitija. Na položaju je nasledil Reneja Prevala.

S tem se po navedbah večine svetovnih medijev končuje dolga politična kriza v državi, ki je bila že pred uničujočim potresom januarja lani najrevnejša država zahodne poloble.

Zaprisege novega predsednika ni zmotil niti izpad elektrike v začasni dvorani parlamenta, kjer je potekala slovesnost. Lesena stavba, ki so jo postavili v središču prestolnice Port-au-Prince, je bila nabito polna, saj se je slovesnosti udeležilo okoli 2000 ljudi, med drugim nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton.

Sladki Micky
49-letni Martelly, ki je še pred letom dni pod vzdevkom Sweet Micky nastopal kot pevec, je na volitvah premagal nekdanjo haitijsko prvo damo Mirlande Manigat. Številni Haitijci menijo, da bi lahko prav Martellyjevo pomanjkanje političnih izkušenj koristilo tej karibski državi, ki se še ni opomogla od potresa, ki je januarja lani zahteval več kot 225.000 smrtnih žrtev, potresu pa je sledil tudi izbruh kolere, ki je na otoku zahtevala še dodatnih 4750 smrtnih žrtev.

Martelly je bil med predsedniško kampanjo deležen močne podpore svetovne hip hop zvezde, na Haitiju rojenega Wyclefa Jeana. Njegovo predsedniško kandidaturo so razveljavili, ker na Haitiju ni živel pet let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.