Svet
151 ogledov

Popil strup in umrl pred kamero

Evtanazija
1/8
You tube
Britanec Peter Smedley se je odločil za evtanazijo v švicarski kliniki. BBC je prikazal dokumentarec, ki prikazuje njegove poslednje minute.

BBC-jev dokumentarec z naslovom Odločil sem se umreti, v katerem so prikazane poslednje minute 71-letnega Petra Smedleyja, ki se je odločil umreti, je naletel na različne odzive javnosti in predvsem močno nasprotovanje skupin, ki so proti evtanaziji.

Režiser Terry Pratchett je umiranje posnel na švicarski kliniki za evtanazijo Dignitas. Gledalci so lahko videli, kako je Peter popil smrtonosni odmerek "zdravila". Bil je v družbi 60-letne žene Christine, režiserja Terryja in zdravnice Erike Preisig, ki se ji je zahvalil, da je "poskrbela zanj".

"Draga, bodi močna," je dejal svoji ženi, ki ga je med umiranjem božala po roki in zadrževala solze. Oči je zaprl, z glavo naslonjen na ramena zdravnice. "Globoko spi," ženi v dokumentarcu pojasni Preisigova. "Počasi bo prenehal dihati in zastalo mu bo srce."

Očitki in obramba
Hotelirju Smedleyju so leta 2007 diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen. "Dejal mi je, da je imel dobro življenje," je o očitkih, ki jih je bil deležen glede snemanja dokumentarca, povedal Pratchett in poudaril, da si je Smedley ves čas prizadeval za pravico bolnih do evtanazije.

"Dvojnost situacije te prevzame. Moški je umrl, kar je slabo, a želel je umreti, kar je dobro," je dejal Pratchett, nezadovoljen nad situacijo, da morajo Britanci "ob znatnih stroških oditi v Švico, če želijo biti deležni pomoči, ki si jo želijo".

Nasprotniki evtanazije v Veliki Britaniji so dokumentarec ostro kritizirali. Nekdanji rochestrski škof Michael Nazir Ali ga je po pisanju britanskih medijev označil za "enostransko propagando" in spodbujanje samomorov.

Ostra debata se je razvnela tudi na Twitterju. Oseba pod psevdonimom James je napisala, da je Peter izredno sebičen in da ne more verjeti, kako je lahko to storil svoji ženi, s katero je poročen 40 let. Tom Beasley pa je dodal: "Veliko lažje je tistim, ki odidejo, kot tistim, ki za njimi ostanejo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.