Svet
12 ogledov

Poplave odnesle mine

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Poplave, ki so prizadele nekatere dele BiH, so po predvidevanjih z minskih polj odnesle del posejanih min iz zadnje vojne.

Kot poroča Associated press, vodja Centra za boj proti zemeljskim minam v Bosni in Hercegovini Anton Siković opozarja, da vsakokrat, ko vode narastejo, s seboj odnesejo del min, pa tudi oznake minskih polj. Voda jih prenese na neznane površine.

"Ko smo pregledovali in čistili eno izmed minskih polj ob Savi, smo na kraju samem ugotovili, da je voda dobesedno odnesla okrog šest tisoč metrov rečne obale, z njo pa tudi mine, ki so bile vkopane v zemljo. Samo bog ve, kje so te mine končale,“ pove Boro Korošac, vodja ene od največjih pirotehničnih družb v Bosni in Hercegovini, ki meni, da bi problem minskih polj v tej državi lahko postal mednarodni problem.

Leto 2009 – kot skrajni rok, do katerega naj bi bila Bosna in Hercegovina očiščena zemeljskih min − je že zdavnaj mimo. Dodali so novih deset let, v katerih naj bi v nekdanji jugoslovanski republiki našli in uničili okrog 220.000 min, ki so ostale iz zadnje vojne. Bosna se sicer ponaša z nehvaležno titulo z minami najbolj posejane države v Evropi.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.