Svet
23 ogledov

Poplave odnesle vsaj 34 življenj

1/7
Žurnal24 main
Na Filipinih poplave in plazovi vzeli vsaj 34 življenj, 9 ljudi še pogrešajo. Avstralci se počasi vračajo na svoje domove, a grozijo nove poplave. Reke nevarno naraščajo v Belgiji, Nemčiji in na Poljskem.

V Belgiji poplavlja reka Meuse v mestu Dinant, zaradi česar so že v petek zaprli nekatere ulice in obrečni del. V Nemčiji poplavlja reka Mozela, izredne razmere pa so razglasili tudi v Koblenzu, kjer se Mozela izliva v Ren. Prebivalci se bojijo, da bi nevarno narasli reki povzročili najobsežnejše poplave v zadnjem desetletju.  

Prebivalci v Nemčiji zaskrbljeni nad gladino rek. Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI.

V poplavah in zemeljskih plazovih na Filipinih, ki so posledica dolgotrajnega deževja, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 34 ljudi. Devet jih pogrešajo.

Pogrešani ribiči
Med devetimi pogrešanimi je pet ribičev, ki so se v četrtek kljub slabemu vremenu odpravili na morje in se niso vrnili. Zaradi deževja, ki je osrednji in južni del Filipinov zajelo v zadnji tretjini decembra, je moralo domove zapustiti okoli 900.000 ljudi.

Avstralija: možnost
novih poplav

V Avstraliji, točneje na severovzhodnem delu, ki so ga poplave v preteklih tednih najhuje prizadele, so že začeli odpravljati škodo. Ljudje se počasi vračajo na svoje domove, vendar pa vremenoslovci opozarjajo, da območju grozi ponovno deževje, zaradi katerega bi vode lahko znova narasle.

Območje okoli Rockhamptona, kjer živi 75.000 prebivalcev, je zaradi vode sicer še vedno popolnoma odrezano od sveta, prebivalci pa se še najmanj teden dni ne bodo mogli vrniti na svoje domove.

Skupna škoda še ni znana, po navedbah premierke zvezne države Queensland Anne Bligh pa ocenjujejo, da bodo stroški odpravljanja škode okoli pet milijard dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.