Svet
49 ogledov

Poplave prinesle kače in krokodile

1/11
Žurnal24 main
Avstralske lokalne oblasti so prebivalce poplavljenega mesta Rockhampton posvarili, naj nikar ne bredejo po narasli vodi, saj v njej prežijo krokodili in kače.
Fotografije posledic poplav si oglejte TUKAJ.

Avstralski mediji poročajo, da je voda že odrezala vse letalske in železniške povezave do mesta, ki ima 75.000 prebivalcev in so ga poplave na severovzhodu države najbolj prizadele. Narasla reka Fitzroy zdaj grozi tudi kanalizacijskemu sistemu, najvišjo raven, kar 9,4 metra, pa naj bi dosegla v prihodnjih urah. Avtocesta kljub izrednim razmeram ostaja odprta, tako da se prebivalci lažje spoprijemajo s situacijo, je dejal župan Brad Carter. Več kot 500 domačinov se je moralo zaradi poplav odseliti iz svojih domov, tako da noči preživljajo v začasnih bivališčih.

V vodi ogromno kač, tudi krokodili
Oblasti prebivalce ves čas pozivajo, naj zaradi lastne varnosti ne hodijo po vodi, saj veliko nevarnost predstavljajo nepredvidljiv tok, ki lahko postane tako močan, da odnaša tudi vozila. Vsaj dva človeka sta umrla, ker ju je voda odnesla med vožnjo.

Domačini pa so v vodi opazili tudi precej večje število kač, kot je to običajno za to območje, saj se živali premikajo, da bi si našle suh, varen prostor. V Fitzroyu so opazili tudi krokodile, ki sicer živijo v slani vodi. "Če ljudje zabredejo v vodo, njihove varnosti ne moremo zagotoviti," je opozoril Carter.

Najhujše šele prihaja

Rockhampton je sicer le eden izmed vsaj 22 poplavljenih mest v Queenslandu. Poplave, najhujše v zadnjih 50 letih, so se začele okoli božiča in so posledica nenavadno mokrega poletja v tropskem podnebju. Voda je poplavila območje, veliko kot Francija in Nemčija skupaj, in prizadela več kot 200.000 ljudi.

V nekaterih mestih, kot je tudi St. George, pa se šele pripravljajo na najhujše, saj vremenoslovci opozarjajo pred silovitimi neurji ob koncu tedna, zato skušajo domačini svoje deloma že poškodovane hiše zaščititi z vrečami peska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.