Svet
12 ogledov

Poplave prizadele Šrilanko

poplave, Šrilanka
1/14
Žurnal24 main
Po Avstraliji in Braziliji so poplave prizadele še eno državo. Iz Šrilanke poročajo o naraslih vodah, ki so prizadele več kot milijon ljudi. V primerjavi z Avstralijo gre tako za precej hujše posledice.

Po podatkih šrilanških oblasti se je moralo zaradi monsunskega deževja, ki je državo zajelo konec prejšnjega tedna, iz svojih domov izseliti okoli 400 tisoč ljudi, več kot 200 tisoč ljudi pa je še vedno nastanjenih v zasilnih kampih.

Avstralija: poplave ogrožajo še Victorio
Narasle vode v Avstraliji še vedno povzročajo ogromno škodo. Po državi Queensland zdaj poplave grozijo še državi Victoria. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 30 ljudi, več deset tisoč prebivalcev pa je moralo zapustiti domove.

Brazilija: 655 mrtvih
Medtem pa je brazilska vojska pospešila reševanje ljudi, ki so bili prizadeti v zadnjih plazovih in poplavah v tej južnoameriški državi. Do zdaj so oblasti potrdile, da je umrlo najmanj 655 ljudi. Iz države poročajo o tem, da so po 16 urah iz blata rešili nekega moškega. OGLEJTE SI VIDEO.

Južna Afrika in Nemčija
Poplave so prizadele tudi Južnoafriško republiko (JAR) in Nemčijo. V JAR je umrlo najmanj 40 ljudi, v Nemčiji pa največ preglavic povzroča reka Maine v bližini Frankfurta.

OGLEJTE SI GALERIJO.

Najhuje so prizadete province na severu, vzhodu in v osrednji Šrilanki, kjer so plazovi uničili na stotisoče domov.

Prebivalci zahtevajo pomoč
Več sto prizadetih Šrilančanov je po podatkih tamkajšnje policije vdrlo v enega izmed vladnih uradov blizu vzhodnega pristaniškega mesta Batticaloa in od oblasti zahtevalo takojšnjo pomoč.

Nekateri deli države so tako še vedno popolnoma odrezani od sveta in prebivalci že več dni čakajo na pomoč.

Velika škoda v kmetijstvu
Čeprav je število žrtev na srečo še razmeroma majhno (umrlo je najmanj 40 ljudi), pa podatki o razseljenih ljudeh in škodi v kmetijstvu kažejo na to, da bodo posledice poplav hujše od posledic cunamija decembra leta 2004.

Po podatkih kmetijskega ministrstva je uničenih 21 odstotkov riževih polj.

Nevarnost za podražitve
Oblasti se bojijo, da bi zaradi šokov na strani ponudbe prišlo do zvišanja cen hrane, in to ravno v času, ko je centralna banka znižala obrestne mere za spodbujanje gospodarske rasti.

Od maja 2009, ko se je končala tri desetletja dolga vojna s Tamilskimi tigri, je Šrilanka beležila nizke rasti cen hrane.

Vzrok nizke rasti omenjenih cen je predvsem več pridelka s Severne in Vzhodne province – najrodovitnejšega dela države. Gre za območje, kjer so takrat potekali najhujši boji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.