Svet
72 ogledov

Poplave v Franciji: Iz Louvra rešujejo umetnine

Pariz, poplave EPA
Zaradi nevarnosti poplav so v Parizu zaprli dva od največjih muzejev umetnin na svetu, Louvre in Orsay. Teden dni pred začetkom svetovega prvenstva v nogometu, strokovnjaki opozarjajo: vode so nepredvidljive.

Zaradi nevarnega naraščanja gladine reke Sene, bodo zaposleni v pariškem Louvru na varno premestili nekaj tisoč slik in skulptur, ki so v podzemnih skladiščih. Dragocena umetniška dela iz kletnih depojev selijo v višje ležeče prostore. Muzej je tako danes zaprt.

Sena naj bi nocoj dosegla najvišji vodostaj

Zaprt je tudi Orsay, ki se nahaja na nasprotni strani reke Sene, na kateri je prepovedana vožnja tako za turistične kot tovorne ladje. Prav tako ne vozijo regionalni vlaki, poplavljen je tudi avtocestni obroč okoli Pariza.

Mestne oblasti opozarjajo, da je pribljiževanje Seni, ki je na nekaterih mestih že prestopila bregove in naj bi danes dosegla najvišji vodostaj, nevarno. 

Poplavi lahko kamp za navijače

Čeprav odgovorni zagotavljajo, da poplave v Parizu ne bodo ogrozile evropskega nogometnega prvenstva, ki se bo začelo čez teden dni, strahovi niso utišani. 

"Sena še vedno narašča, vendar smo še daleč od rekorda iz leta 1910, ko je reka narasla za osem metrov in pol in je bilo središče mesta poplavljeno 45 dni," pravi François Duquesne, vodja agencije, ki nadzira nivoje rek v Franciji. Pričakujejo, da se bo gladina Sene dvignila do 6,5 metra. Drugi strokovnjaki opozarjajo, da so razmere zelo nepredvidljive.

Champ de Mars ob Eifflovem stolpu, kjer naj bi namestili okoli sto tisoč nogometnih navijačev, se nahaja v bližini reke. Če bi se nivo reke dvignil na višino iz leta 1910, bi območje predvideno za navijače, poplavilo.

Škoda naj bi presegla 600 milijonov

Francoske zavarovalnice ocenjujejo, da bo škoda po poplavah dosegla najmanj 600 milijonov evrov. Francoski premier Manuel Valls je že napovedal, da se bodo vlada in predstavniki zavarovalnic v ponedeljek srečali, da bi dogovorili vse potrebno za čim hitrejđi odziv. 

Voda terjala življenja

Poplave, ki jih je povzročilo obilno deževje, so v več evropskih državah doslej zahtevale najmanj 14 življenj. V četrtek so terjale prvo žrtev tudi v Franciji. Moškega na konju je odnesla narasla reka v kraju Evry-Gregy-sur-Yerre, jugovzhodno od Pariza. Francoska okoljska ministrica Segolene Royal je izrazila bojazen, da bodo odkrili še več trupel, ko se bo voda umaknila iz vasi v osrednjem delu države, ki so ga prizadele stoletne poplave. Deset ljudi je umrlo v Nemčiji, dva v Romuniji, v Belgiji pa je življenje izgubil čebelar, ki je pred poplavami poskušal obvarovati svoj čebelnjak.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.