Svet
12970 ogledov

Popolna blamaža za Hrvate

Zagreb Pixabay
Za Hrvaško so se znašle le Argentina, Mongolija in Venezuela.

Inštitut za razvoj poslovnega upravljanja (IMD) iz Lausanne je danes objavil seznam najbolj konkurenčnih držav. Od 63. držav, ki jih so jih analitiki vzeli pod drobnogled, so se naši južni sosedi uvrstili na 60. mesto. Za njimi so le Argentina, Mongolija in Venezuela.

V primerjavi z lanskim letom so eno mesto sicer pridobili, a na račun Argentine, ki je padla za pet mest.

IMD lestvico konkurenčnosti držav sestavi na osnovi 332 kriterijev, od katerih sta dve tretjini statističnih podatkov, tretjino pa predstavlja mnenje gospodarstvenikov.

Lestvica ponazarja, kako države upravljajo svoje zaloge in kompetence, s katerimi bi lahko ustvarili dodano vrednost. Pri tem se analizirajo štirje faktorji: konkurenčnost, gospodarski rezultati, učinkovitost javnega sektorja ter učinkovitost gospodarskega sektorja.

"Desetletja odlašanja nujnih reform in sprememb so Hrvaško pripeljalo na samo dno seznama držav, ki so zmožne pritegniti investicije. Okolje v državni ne spodbuja, mladi v taki družbi ne vidijo prihodnosti," je podatke konemtiral Ivica Mudrinić, predsednik hrvaškega nacionalnega sveta za konkurenčnost in dodal: "Čas, v katerem živimo, za katerega so značilne hitre spremembe, digitalizacija procesov in mobilnost, zahteva temeljite in hitre družbene spremembe. Poleg potrebnih temeljitih reform javnega sektorja in načinov upravljanja je treba pristopiti k redefiniranju družbenih vrednot, vzpostaviti dolgoročno nacionalno strategijo in zahtevati, da vsi vodje v naši družbi prevzamejo odgovornost za izvajanje teh sprememb."

Slovenija se je na seznamu uvrstila na 37. mesto in pristala za Španijo in pred Poljsko.

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • alen04 09:28 30.maj 2019.

    Sami so si krivi. Še slabše bodo imeli. Vi Hrvateki samo dalje volite ustaše in v še večjem dreku boste plavali. To mi deli miška mala. Pozdrav iz Slovenije, al pa tudi to ne.

  • mph 20:53 29.maj 2019.

    In taki so pokupili pol Slovenije ... samo zaradi tega, ker imajo firme žegenj te na pol mafijske-klerikalne države.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 18:42 29.maj 2019.

    na Hrvaškem ima še vedno glavno besedo cerkev......imajo morje kot malokdo in namesto, da bi to razvijali razvijajo samo cene