Svet
16992 ogledov

Neverjetni, že kar strašljivi prizori iz ameriškega Kongresa

Donald Trump
1/13
Epa
Predstavniški dom ameriškega kongresa je začel razpravo o že drugi ustavni obtožbi predsednika ZDA Donalda Trumpa, ker je vzpodbudil napad svojih privržencev na kongres. Kongresniki tokrat ne tvegajo in palačo poleg policistov varuje tudi vojska.

Ustavno obtožbo so podprli vsi demokrati v predstavniškem domu, ki imajo večino, zato ni nobenega dvoma, da bo obtožnica potrjena. Enotna fronta republikancev za Trumpom se je zaradi napada na kongres skrhala in ustavno obtožbo je že v torek javno podprlo pet republikanskih članov predstavniškega doma.

Po krajši razpravi, ki naj bi trajala le nekaj ur, bo ustavna obtožba potrjena, potem pa bo malce zapleteno. New York Times in Axios sta v torek poročala, da je vodja senatne večine Mitch McConnell republikanskim kolegom povedal, da je vesel ustavne obtožbe in da je sedaj napočil čas, da stranko očistijo Trumpovega vpliva.

Tudi McConnell je spremenil stališče po napadu na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi, ni pa še potrjeno, ali je res pripravljen na hitro sojenje Trumpu v senatu, še preden bo moral 20. januarja zapustiti položaj.

V primeru, da demokrati dobijo zagotovila o hitrem senatnem ukrepanju in McConnellovi podpori, bodo obtožnico hitro poslali naprej, v nasprotnem primeru pa lahko počakajo, dokler se ne ustoliči nova vlada demokrata Josepha Bidna in dobijo večino v senatu z dvema novima članoma iz Georgie.

Jeza demokratov in nekaterih republikancev je sicer tako velika, da politične kalkulacije več niso v ospredju in pač sprejemajo ukrepe, da se Trumpa čim prej znebijo in ga potem na koncu še kaznujejo s prepovedjo morebitne nove predsedniške kandidature.

"To je eden od trenutkov, ki presegajo politiko. Če to ni za ustavno obtožbo, potem res ne vem, kaj potem je," je dejal republikanski kongresnik iz Illinoisa Adam Kinzinger in predvidel, da bo za potrditev ustavne obtožbe glasovalo več kot le pet republikancev.

Tudi če bo McConnell pripravljen hitro ukrepati, pa je za potrditev ustavne obtožbe Trumpa in predčasno odstavitev s položaja še vedno potrebna dvotretjinska večina 100-članskega senata in trenutno tam še ni dovolj republikancev, ki bi se javno opredelili za potrditev obtožnice, ki ima eno samo točko - vzpodbujanje vstaje proti vladi.

Trumpovi privrženci še vedno načrtujejo nasilje pred prenosom oblasti, vendar bo to sedaj veliko težje, ker je v Washingtonu že nameščenih nekaj tisoč pripadnikov nacionalne garde iz raznih zveznih držav, do Bidnove inavguracije pa bo za varovanje poleg raznih policijskih agencij skrbelo skupaj okrog 15.000 vojakov. 

Množica članov nacionalne garde je okupirala hodnike kongresa, kjer v predstavniškem domu poteka razprava o ustavni obsodbi predsednikua Trumpa.

Zasedanje se je začelo s molitvijo kongresnega kaplana, ki je pozval k modrosti in zavarovanju pravice pred vladavino drhali. Demokrati ostro kritizirajo napad na kongres in predsednikovo vlogo pri tem, ki je vsem jasna.

Republikanci, ki so se odločili zagovarjati Trumpa, prav tako, vendar se bolj osredotočajo na domnevno nepoštenost ustavne obtožbe po hitrem postopku, pri čemer se Trump ne more niti prav braniti. Demokratom prav tako očitajo, da z ustavno obtožbo po nepotrebnem delijo Ameriko.

Trumpa je prva ustavna obtožba doletela leta 2019, ker je pritiskal na Ukrajino, da mu pomaga pred volitvami z uvedbo preiskave Josepha Bidna. Takrat je v senatu za obsodbo od republikancev glasoval le Mitt Romney in ni uspela.

Komentarjev 1
  • jakec1575 21:42 13.januar 2021.

    mater so neorganizirani. v 24 urah bi morale biti tam ze zlozljive postelje.