Svet
10 ogledov

Porast desnice šok za koroške Slovence

MARJAN PIPP BOBO Žurnal24 main
Na parlamentarnih volitvah v Avstriji je največje presenečenje velik porast desnice. Po besedah koroškega Slovenca Marjana Pippa za slovensko manjšino to niso dobre novice.

Osrednji tajnik Narodnega sveta koroških Slovencev Marjan Pipp je le nekaj minut po koncu avstrijskih parlamentarnih volitvev za zurnal24.si komentiral njihove prve neuradne rezultate.

Kako komentirate rezultate parlamentarnih volitev v Avstriji in velik porast desnice?

Porast desnice je zaskrbljujoč. Če seštejemo desni tabor BZÖ (Zavezništvo za prihodnost Avstrije) in svobodnjaško stranko FPÖ, potem je to nepričakovan porast. Mi vidimo v tem trend popuščanja velikih strank, konservativne ljudske stranke (ÖVP) in socialdemokratov (SPÖ), politiki desnega tabora pri v vseh vprašanjih. Ne samo manjšinjskih, ampak tudi pri vprašanju priseljencev in azilantov. Prav te desničarske stranke so narekovale politiko v teh tematikah, ki so čustveno vzbudile avstrijsko publiko. Tu smo začutili močno popuščanje, tudi popuščanje kar se tiče avstrijske usmeritve do EU in podobno. Iz tega lahko razberemo rezultat oziroma trend, zakaj se je tako močno premaknilo na desno.

Ali bo glede na te rezultate koroški deželni glavar Jörg Haider na Koroškem še lažje izvajal pritisk na manjšino?
Ja, Haider je bil že na zadnjih državnozborskih volitvah na Koroškem nadpovprečno močan in samo koroški rezultat mu je rešil udeležbo v avstrijskem parlamentu. Njegov porast je nepričakovan. To, da se bo ojačal, je bilo pričakovati, vendar ne v takem obsegu. To da tudi slutiti, da bomo imeli na Koroškem predčasne deželne volitve.

Kaj pričakujete od slovenskih oblasti oziroma nove vlade?

Od slovenskih oblasti pričakujemo trezno politiko, ne glede na to, kakšne so sedaj politične razmere v Avstriji. Pri manjšinjskem vprašanju je treba voditi trezno politiko, ravno tako kot bi jo bilo potrebno voditi v preteklem mandatu.

Kaj napovedujete glede nove avstrijske koalicije? Iz katerih strank bo sestavljena nova vlada?
To so špekulacije. Računsko se izide velika koalicija, vendar ne bi imela nobene logike, saj je bila ta ravno razdrta. Jaz bi pričakoval koalicijo z udeležbo desnih dveh strank v kombinaciji s socialdemokrati, ki so tudi vsebinsko v teh tematikah (politika do EU in manjšinjska vprašanja, op. p.) najbolj popuščali težnjam desnih strank. Velika koalicija socialdemokrati – ljudska stranka je z mojega vidika realna samo, če odstopijo sedanji voditelji teh dveh strank, kar pa bi pri tem izidu volitev – močni izgubi glasov – ni izključeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.