Svet
10 ogledov

Porast tigrastih komarjev

komar iStockphoto
Zaradi podnebnih sprememb bi se lahko v nekaterih evropskih državah, med drugim tudi na Balkanu, povečalo število tigrastih komarjev.

Vremenske razmere za tigraste komarje, ki spadajo med sto živalskih vrst na svetu, katerih populacija najhitreje narašča, so ugodne predvsem v Italiji.

Kot so pokazali rezultati raziskave, objavljene v časniku Interface britanske kraljeve akademije Royal Society, so vremenske razmere zaradi podnebnih sprememb med letoma 1990 in 2009 na območju Francije, Italije, držav Beneluksa in Nemčije postale ugodnejše za tigraste komarje. Zime na teh območjih so namreč postale toplejše, spremlja pa jih večja količina padavin.

Izogibajo se sušnim krajem

Tigrasti komarji se medtem poskušajo izogniti območjem, kot sta južna Španija ali Korzika, kjer beležijo daljša in bolj sušna obdobja, je še pokazala raziskava, ki temelji na podatkih iz decembra leta 2011.

Na podlagi omenjenih podatkov znanstveniki sklepajo, da se bo podnebje med letoma 2030 in 2050 tako spremenilo, da bodo tigrasti komarji v velikih delih Evrope lahko našli razmere, ugodne za njihovo preživetje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.