Svet
0 ogledov

Poraz stranke Angele Merkel

Stranka Angele Merkel je na volitvah v Hessnu doživela najslabši rezultat v zadn Žurnal24 main
Na deželnih volitvah v nemških zveznih deželah Hessen in Spodnja Saška je Krščanskodemokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel doživela pomemben poraz.

V Hessnu, kjer CDU vlada sama, je stranka dosegla svoj najslabši rezultat v zadnjih štiridesetih letih, saj je s 48,8-odstotka podpore na zadnjih volitvah leta 2003 padla na 36,8 odstotka, kažejo delni uradni izidi. CDU, ki je imela v deželnem parlamentu absolutno večino, ima tako zdaj le 42 sedežev, vendar ne bo mogla voditi dežele niti s podporo liberalcev (FDP), ki so dobili 9,4 odstotka glasov oziroma enajst sedežev.

Član vodstva CDU Roland Koch, ki je ministrski predsednik Hessna od leta 1999 in je med predvolilno kampanjo razburjal s svojo ostro retoriko proti mladim tujcem, je največji poraženec volitev, saj na položaj ni bil izvoljen. Koch je po objavi izidov že priznal neuspeh, a zatrdil, da vztraja pri svoji politiki. Socialdemokrati (SDP) so dobili 36,7 odstotka glasov in tako kot CDU 42 sedežev v 110-članskem deželnem parlamentu, kar pomeni velik porast od leta 2003, ko so na volitvah dobili 29,1 odstotka glasov. Vendar njihova kandidatka Andrea Ypsilanti, ki je razglasila "vrnitev socialdemokratov", še nima zagotovljenega položaja ministrske predsednice, saj zavezništvo z Zelenimi, ki so dobili dvanajst sedežev, ne bo zadoščalo za oblikovanje večinske vlade. Ypsilantijeva zavrača koalicijo z Levo stranko, ki je tokrat prvič prišla v deželni parlament.

"To je velik poraz za Rolanda Kocha, vendar tudi za Angelo Merkel, ki ga je podprla," je dejala ena od vodij Zelenih Claudia Roth. Merklova in CDU so namreč stopile v bran 49-letnemu Kochu, ki je bil deležen ostrih kritik zaradi ksenofobije in nastopov proti mladim prestopnikom tujcem, za katere je menil, da bi jim bilo treba dati lekcijo z "vzgojnimi taborišči". Predlagal je tudi kazensko zakonodajo za mlajše od štirinajst let.

Tokratne volitve so sicer pomemben kazalec podpore za zvezne parlamentarne volitve, ki bodo prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.