Svet
113 ogledov

Porezal cevi in nehal plačevati, sodišče mu je dalo prav

Žurnal24 main
Sodišče potrdilo: če odrežeš radiatorje, ni treba plačati gretja

Občanu Karlovca ni treba plačati računov mestne toplarne, saj je prerezal cevi in se tako izločil iz sistema oskrbe s toploto. Sodišče je odločilo, da mu ni treba plačati okrog 2700 evrov stroškov ogrevanja. 

Toplarna mu je kljub temu, da je prerezal cevi, pošiljala račune in ga tožila za 2700 evrov neplačanih računov. 

Regionalna organizacija za zaščito potrošnikov je objavila, da je sodnik toplarni naložil tudi povračilo okrog 500 evrov sodnih stroškov, poroča hrvaški portal 24sata. 

Prejšnja toplarna je šla v stečaj

Zadeva izvira iz leta 2012, ko je šla prejšnja toplarna v stečaj, po začetku ogrevalne sezone pa ni nihče zagotavljal ogrevanja, zato se je takrat več ljudi odločilo, da se odklopi s sistema in se začne ogrevati v lastni režiji. Kdor je za odklop s sistema oskrbe s toploto poklical pooblaščenega izvajalca del, je zadostil zakonskim pogojem, saj ni imel takrat koga prositi za soglasje. Nova mestna toplarna pa ni pravna naslednica prejšnje, zato bi morala z njim podpisati pogodbo o dobavi toplote, sicer mu ne morejo pošiljati računov, kaže že sodba prekrškovnega sodišča izpred dveh let. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Žurnalček 21:17 12.november 2015.

    Ne poslplošujte m kajti v tem slučaju je prišlo do specifične situacije , ko je dobavitelj šel v stečaj , kar pa za potrošnika ni važno ampak to , da je Toplarna PRVA odstopila od pogodbe o dobavi top. energije. ...prikaži več Ker je Toplarna prva prekršila pogodbo , se je moral potrošnik sam obrniti na druge vire - etažno gretje - in ga sedaj , ko je v Toplarni drugi lastnik , v uporabo njihove toplote nobeden ne more prisiliti. Drug lastnik drug dobavitelj , drug pogodbenik ! Človek je imel pač srečo , da se je to sploh zgodilo. Ne pa sedaj to sodno prakso uporabljati v slučajih , ko se potrošnik želi sam odklopiti iz sistema , zaradi prevelikih računov.

  • heavyd 14:21 12.november 2015.

    Zakaj butaste?! Zgleda da so ornk pametni. Mi si ne upamo reči NIČ! Vsak ki si pa upa, se ga pa prikaže v medijih kot motenega.

  • heavyd 14:19 12.november 2015.

    Bravo. Edino pravilno.