Svet
28 ogledov

Poročajo se pri petih

Indija EPA
Deklice iz Jemna, Indije in Afganistana silijo k poroki z moškimi, ki so od njih starejši tudi deset let in več. Po nekaterih ocenah se vsako leto sklene od 10 do 12 milijonov takšnih porok.

V Indiji se deklice poročajo z dečki, ki so v povprečju od njih starejši od štiri do pet let. V Jemnu, Afganistanu in Etiopiji se deklice poročajo z zrelimi mladeniči, moškimi srednjih let, vdovci ali ugrabitelji, ki lahko po posilstvu deklico razglasijo za svojo ženo.

S porokami svojih hčera si mnoge družine finančno opomorejo, poplačajo dolgove in zaživijo boljše življenje. Po drugi strani pa še vedno prevladuje miselnost, da je zgodnja poroka boljša od izgube nedolžnosti pred poroko.

Neveste lahko štejejo pet, 10 ali 14 let
Poročni obred poteka ponoči, saj je poroka mladoletnih deklic v navzkrižju z zakonom, nihče pa si ne želi nakopati aretacije zaradi kaznivega dejanja ter dolgoletne sramote.

Zakon v Indiji namreč prepoveduje poroko deklic pred 18. letom, a velikokrat starost ni ovira, sploh v primeru, če je deklica videti starejša.

Dogaja se tudi, da petletne deklice pod pretvezo pripeljejo na poroko kot gostje in jih nato poročijo. Kljub poroki deklice še vedno živijo s svojo družino.

Uspelo ji je pobegniti

Pred tremi leti je 10-letna Jemenka Nujood Ali s svojo zgodbo šokirala javnost. Uspelo ji je pobegniti in na sodišču zahtevati ločitev od svojega deset let starejšega moža. Kot je povedala kasneje, jo je v poroko prisilil njen oče. Ker si je upala spregovoriti o poroki in svojem življenju, je postala vzornica mnogim mladim dekletom, ki ne najdejo izhoda. Nujood Ali danes živi povsem normalno življenje: hodi v šolo, se druži s prijatelji in uživa življenje.

Žal pa mnoge deklice nimajo takšne sreče. Poleg vseh vrst zlorab in kršenja pravic imajo tudi zdravstvene težave. Po besedah jemenskih zdravnikov imajo deklice, ki se omožijo zelo mlade, pogosto težke deformacije spolnih organov, ki se kažejo kot posledica prezgodnjih spolnih odnosov, piše Daily Mail.